Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Island og Norge bør bli én stat!

- Nordmenn er islendinger som ikke turte å dra over havet. Økonomieksperter, kommentatorer og Facebookgrupper vil ha union med Sagaøya.

NORSK? Det er klare fordeler med fusjon, mener islandsk økonomiprofessor. Men islendingene vil ikke bli styrt av nordmenn. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / Scanpix
NORSK? Det er klare fordeler med fusjon, mener islandsk økonomiprofessor. Men islendingene vil ikke bli styrt av nordmenn. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flere grupper på det populære nettstedet Facebook foreslår at Island enten blir en del av Norge eller at det opprettes en union mellom landene.

«Kongeriket Norge inviterer herved republikken Island til å bli det 20. norske fylket og del av den norske stat», lyder invitasjonen i Facebookgruppen «Iceland to join the kingdom of Norway».

Dine Penger-redaktør Tom Staavi skriver på sin blogg at regjeringen bør tilby islendingene fusjon med Norge, «så kan vi ta regningen over oljefondet».

«Å slå sammen de to landene begynte som en spøk i kantinen. Men kanskje det både er en interessant og gjennomførbar idé for begge parter», mener økonomieksperten.

E24-kommentator og Twitter-dronning Elin Ørjasæter er helt enig, og sier til Dagbladet at hun snarest vil melde seg inn i Facebook-gruppen som foreslår at Island blir en del av Norge.

Høy selvtillit- Vi er jo samme folk. Det var de tøffeste nordmennene som dro dit, og nordmenn er islendinger som ikke turte å dra over havet. Det ser man godt på kulturen; de er veldig dyktige. Islendinger er arbeidsomme, morsomme og drikker på en norskere måte enn nordmenn, sier Ørjasæter.

- Islendinger har den høyeste selvtilliten i verden. De har så høy selvtillit at de ikke merker at de går konk!

image: - Island og Norge bør bli én stat!

Det er åpenbare fordeler for begge parter ved en sammenslåing, mener unionistene:

«For Norge er det åpenbart attraktive ressurser på Island, både mennesker og natur. Vi får innlemmet flere godt skolerte og hardt arbeidende innbyggere, naturressurser og ikke minst noen fiskeressurser som med fornuftig forvaltning bare vil stige i verdi. Og hvis vilkårene er riktige, kanskje det til og med er interessant for islendingene. De 320 000 innbyggere får ordnede økonomiske forhold og en ny start», skriver Staavi.

- Islendingene ville ikke vært fornøyde
Økonomiprofessor ved Universitetet på Island, Thorolfur Matthiasson, er enig i at det ville vært klare fordeler dersom islendingene og nordmennene hadde hatt en felles stat.

- Det å ha store deler av Atlanteren i sitt havområde har visse fordeler, i tillegg til at det kunne blitt spart inn stort administrativt, sier Matthiasson til Dagbladet.

- Vi har jo en sentralbank, en sentraladministrasjon og en kostbar utenrikstjeneste. Hvis vi hadde vært et land eller i union hadde vi sluppet disse utgiftene.

- Men det er ikke store nok innsparinger. Islendingene ville ikke vært fornøyde med at alle avgjørelser ble fattet i Akersgata eller på Stortinget i Norge, sier Matthiasson, som ikke tror et slikt forslag hadde kommet gjennom en folkeavstemning, til tross for at gjennomsnittsinntekten i Norge er mye høyere enn på Island.

Siv Friðleifsdóttir, som er parlamentariker i det islandske Alltinget (Stortinget) for Framsóknarflokkurinn (Senterpartiet), tror et slikt forslag er helt uaktuelt for islendingene.

- SAMME FOLK: E24-kommentator Elin Ørjasæter mener vi bør hjelpe broderfolket. Foto: EPA / SIGURDUR J. OLAFSSON / Scanpix
- SAMME FOLK: E24-kommentator Elin Ørjasæter mener vi bør hjelpe broderfolket. Foto: EPA / SIGURDUR J. OLAFSSON / Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke dette vil bli en realitet. Island setter stor pris på at Norge hjelper til, men vi har en selvstendig stat. Vi ønsker ikke å bli styrt fra Stortinget i Norge, selv om Norge er et bra land, sier Friðleifsdóttir til Dagbladet.

Ikke realistiskElin Ørjasæter er ikke overrasket.

- Vi vil fusjonere med Island, men de vil ikke fusjonere med oss. De har såpass tro på egne evner, sier hun.

Hun tror et nærmere samarbeid mellom Island og Norge ville ført til at flere islendinger hadde jobbet i Norge, og at det hadde vært en god ting for norsk økonomi.

- Men det er ikke realistisk. Vi er ikke interesasnte for dem i forhold til EU. Og kommer de inn i Eu får ikke et nærmere samarbeid fordi Norge ikke er med i EU, og det er synd.

- UAKTUELT: Vi ønsker ikke å bli styrt fra Stortinget i Norge, sier Siv Friðleifsdóttir, som er parlamentariker på Alltinget for islandske Senterpartiet. Foto: Wikipedia Commons
- UAKTUELT: Vi ønsker ikke å bli styrt fra Stortinget i Norge, sier Siv Friðleifsdóttir, som er parlamentariker på Alltinget for islandske Senterpartiet. Foto: Wikipedia Commons Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!