Island rammet av kraftig jordskjelv

Målte 6,1 på Richters skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK/OSLO (Dagbladet.no): Et jordskjelv som målte rundt 6,1 på Richters skala rammet Island  klokka 17.46 i dag. (15.46 lokal tid).

Skjelvet hadde episenter rundt 50 kilometer sørøst for hovedstaden Reykjavik og var 10 kilometer dypt.

Flere bygninger og veier skal ha fått betydelige skader, og skjelvet var så kraftig at folk over hele landet kunne kjenne det. 

- Det ristet over hele Reykjavik, det var tydelig at det var et jordskjelv, forteller Dagbladets redaksjonssjef Terje Myklevoll.

Han og kona fikk et ublidt første møte med Sagaøya i kveld. De sto og betraktet utsikten fra Islands mest berømte restaurant og utsiktspunkt Perlan da de kjente at det begynte å riste.

- Vi har fått høre om at flere folk er skadet og at mange hus skal være ødelagt. Det er også kommet meldinger om at bruer på ruta vi skulle ta er skadd, og det er uvisst når vi kommer fram, sier Myklevoll.

Følget deres reiste videre på en guidet tur mot området der jordskjelvet gikk. Da de skulle stoppe for å spise etter skjelvet, møtte de stengte dører. Alt i restauranten var knust.

Myklevoll sier videre at flere i reisefølget er redde for å bo i husene de skal tilbringe natten i når de kommer fram til hotell Ranga, men forøvrig tar turistene situasjonen med fatning.

EPISENTER VED HOVEDSTADEN: Episenteret for skjelvet ligger bare rundt fem mil fra Reykjavik. Dagbladets Terje Myklevoll opplevde rystelsene. Illustrasjon/foto: GOOGLE MAPS / DAGBLADET
EPISENTER VED HOVEDSTADEN: Episenteret for skjelvet ligger bare rundt fem mil fra Reykjavik. Dagbladets Terje Myklevoll opplevde rystelsene. Illustrasjon/foto: GOOGLE MAPS / DAGBLADET Vis mer

Det har ifølge CNN kommet ubekreftede meldinger om personskader, og det er foreløpig ikke kjent om disse er alvorlige.

- Det var litt som når du sover i ei vannseng, du vet, alt flyter rundt. Dette er ikke noe vi er vant til å oppleve, sier et øyenvitne til en lokal tv-stasjon ifølge AP.

Det er åtte år siden forrige jordskjelv av en viss størrelse på Island. Skjelvene i 2000 målte rundt 6,6 på Richters skala.

Den gang fikk flere bygninger store skader, men ingen personer ble alvorlig skadd.

Island rammet av kraftig jordskjelv