Coronaviruset

Island slo alarm om «Alpe-Ibiza»

Men lite skjedde.

SMITTESENTRUM: Skistedet Ischgl kom i mars i søkelyset som coronasmittested, etter at horder av hjemvendte turister i en rekke land viste seg å ha pådratt seg covid-19 i ferien. Foto: Neale Haynes / REX / NTB Scanpix
SMITTESENTRUM: Skistedet Ischgl kom i mars i søkelyset som coronasmittested, etter at horder av hjemvendte turister i en rekke land viste seg å ha pådratt seg covid-19 i ferien. Foto: Neale Haynes / REX / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaskandalen rundt den østerrikske vintersports- og partybyen Ischgl vokser. Ifølge nettavisa Profil advarte myndighetene på Island sin østerrikske motpart om at byen - kjent som «Alpenes Ibiza» - var et smittested allerede 5. mars, over ei uke før aktiviteten endelig ble stengt.

- Hvorfor ble det ikke iverksatt tiltak når det allerede forelå så mange mistenkte tilfeller? Hvorfor handlet ikke myndighetene i Tirol så snart de var advart av Island? sier advokat Stefan Rastl, som representerer 30 tyske smittede skiturister, til Bloomberg.

Mange nordmenn

Blant de mange tusen feriegjestene som antas smittet i Ischgl, er en betydelig andel nordmenn. Skiensmannen Georg Mathias Johansen (55) døde i begynnelsen av april.

- Myndighetene har et ansvar. De var klar over smitten, men jeg tror de tok en kalkulert risk og håpet det skulle gå bra. De tok nok ikke høyde for at de kunne bli gjort ansvarlige, sier Kai Wangberg (52) til Dagbladet.

Wangberg ble selv syk etter ferie i Ischgl i begynnelsen av mars, og er en av nærmere 6000 som deltar i et søksmål mot lokale myndigheter.

Treig reaksjon

Ifølge Profil ble en e-postadvarsel fra Island til delstaten Tirol sendt allerede natt til 5. mars; budskapet var at 14 islendinger hadde testet positivt på covid-19. Utpå dagen ble enda en e-post til østerrikske myndigheter sendt.

I e-postene ble det opplyst at islendingene hadde bodd på fem ulike hoteller i Ischgl - hele sju smittede hadde bodd på ett og samme hotell, og opplysningene kunne lagt grunnlag for en effektiv smittesporing.

Men reaksjonen gikk treigt. Det tok flere dager før delstatsmyndighetene meldte tilbake at «kontaktpersoner ved de aktuelle hotellene er blitt kontaktet», og at «bare hos én av de spurte personene ble det fastslått lette influensaliknende symptomer».

På dette tidspunktet var det velkjent at coronasmittede personer kunne være symptomfrie.

Det ble så gjennomført tester ved de fem hotellene - men det går fram at ved et av dem ble bare én kvinnelig ansatt testet - hun som hadde hatt kontakt med de smittede gjestene.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

Skiheisene fortsatte å gå

Dette står i sterk kontrast til at Hotel Europa i delstatshovedstaden Innsbruck allerede i slutten av februar forbød adgang til bygningen etter at en resepsjonist testet positivt. I tillegg ble samtlige 60 medarbeidere og gjester som hadde vært i kontakt med henne, også testet.

På tross av opplysningene fra Island ble altså ikke Ischgl underlagt strenge smitteverntiltak 13. mars - dagen etter at Norge innførte en rekke tiltak, og to dager etter at norske myndigheter frarådet reiser til Tirol. De siste skistedene ble imidlertid stengt først 19. mars.

Anklagene hagler mot delstats- og bymyndighetene, som beskyldes for å ha trenert en nedlukking, i frykt for å tape penger på turisme. En rekke personer og institusjoner i Tirol er anmeldt av forbrukerorganisasjonen VSV fordi handlingene deres kan ha bidratt til å spre coronasmitte over hele Europa.

Lista omfatter guvernør Günther Platter, helsestatsråden og den medisinske fagdirektøren i delstaten. I tillegg finner vi borgermesterne i Ischgl og Sölden, lederne av et kabelbaneselskap og ledelsen av flere utesteder - deriblant mye omtalte Kitzloch.

7. mars ble det kjent at en av bartenderne på Kitzloch hadde testet positivt på covid-19, uten at stedet ble stengt.

Omfattende sak

- I etterpåklokskapens lys kunne man alltid gjort ting annerledes, sier Ischgl-borgermester Werner Kurz ifølge Bloomberg.

Kurz påpeker at da barene i byen stengte 10. mars, var fotballstadioner i Europa fremdeles fullpakket av tilskuere.

Borgermesteren framholder videre at byen handlet «etter beste evne, basert på foreliggende kunnskap», og at de lokale myndighetene straks iverksatte tiltakene pålagt av delstaten Tirol.

Per dags dato pågår fremdeles politietterforskningen, i en svært omfattende straffesak med for tida 321 fornærmede. Tirsdag denne uka kom politiet i Innsbruck med en oppdatering, i form av en 1000 sider lang rapport ifølge den tyske kanalen ARDs nyhetsprogram Tagesschau.

Til sammen 5380 personer fra en lang rekke land har meldt seg for å være med på VSVs gruppesøksmål mot de anmeldte, deriblant flere tusen tyskere og minst 14 nordmenn. 3/4 av forholdene dreier seg om Ischgl.

- Helt avhengige av turisme

Kai Wangberg er i dag frisk og merker ingen ettervirkninger etter å ha vært covid-19-syk. Han sier han har en viss forståelse for at myndighetene gjorde som de gjorde.

- De er helt avhengig av at turistene er der, og jeg tror de hadde problemer med å forstå hvor alvorlig ting var i det daværende tidsperspektivet. Men man kommer ikke ifra at det var myndighetenes ansvar å beskytte folk, sier han til Dagbladet.

- Det er litt trist - det har gått ut over alle, inkludert bedriftseierne, legger han til.

52-åringen forteller at han jevnlig blir oppdatert på framgangen i søksmålet.

- Jeg har fått e-poster fra VSV om at advokater er på saken. 26. april ble jeg bedt om å opplyse hvorvidt jeg fremdeles ønsker å være del av søksmålet. Det svarte jeg ja på, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer