Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Island søker EU-medlemskap

Stemte ja på Alltinget.

EU-SØKNAD: Alltinget på Island har besluttet å søke EU-medlemskap i dag. Eksperter tviler likevel på om folket vil stemme ja i en eventuell folkeavstemning. AFP PHOTO/ HALLDOR KOLBEINS
EU-SØKNAD: Alltinget på Island har besluttet å søke EU-medlemskap i dag. Eksperter tviler likevel på om folket vil stemme ja i en eventuell folkeavstemning. AFP PHOTO/ HALLDOR KOLBEINS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islandske nasjonalforsamlingen Alltinget har i ettermiddag stemt ja til å søke om islandsk EU-medlemskap. Ifølge AP skal det ha vært en svært jevn avstemning.

- Et eventuelt islandsk medlemskap, vil etter min mening nødvendiggjøre en norsk nyvurdering av vårt forhold til EU, skrev Thorbjørn Jagland i en kronikk i Dagsavisen i dag. Jagland mener også at et islandsk medlemskap vil endre grunnlaget for EØS-avtalen.

Gratulerer

Generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, sender gratulasjoner til Island i dag.

- Nå blir det spennende å se hva Island får til i forhandlinger med EU, særlig når det gjelder fiskeri. Dette er viktig for oss i Norge også, sier Berget til Dagbladet.
Hun peker på at Norge i dag er «EØS-kamerater» med Island og Lichtenstein.

- Hvis Island forsvinner ut av EØS og vi blir alene med Lichtenstein, vil jeg si at det forandrer situasjonen radikalt for Norge, både juridisk og politisk, sier Berget.

Hun mener Islands åpning mot EU legger grunnlaget for en ny Europa-debatt i Norge.

- Vi må ta en åpen og ærlig debatt om hva som er best for Norge, sier Berget, som legger til at det helt sikkert blir harde tak rundt folkeavstemningen om EU som nå trolig vil komme på Island.


Kan stemme nei
Islands finansminister Steingrimur Sigfusson har uttalt til Reuters at han tror det er god sjanse for at islendingene kommer til å stemme nei til EU dersom det blir folkeavstemning.

- Det er stor sjanse for at folket vil si nei til EU. Det står svært mange avgjørende interesser på spill, sier Sigfusson, som representerer det EU-skeptiske partiet Vinstri hreyfingin - grænt framboð.

- Dersom et dypt splittet Island i dag vedtar å søke EU-medlemskap, er dette i tilfelle en beslutning som i liten grad berører Norges forhold til EU, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen i en pressemelding.

- Berører ikke Norge
Olaussen minner også om at verken den danske, svenske eller finske EU-søknaden fikk noe betydning da Norge sa nei til EU i 1972 og 1994.

- Dersom Island etter forhandlinger, folkeavstemning og nytt alltingsvalg eventuelt skulle bli EU-medlem i 2013 eller 2014, er dette i tilfelle en nasjonal islandsk beslutning som ikke berører Norge annet enn at EØS-avtalen muligens må justeres, skriver Nei til EU i en pressemelding.

- Vel fire års nei-flertall på alle meningsmålinger gjør at Nei til EU ser med stor ro og forventning på at den neste regjeringen foretar en bred, uavhengig og fullstendig gjennomgang av EØS-avtalen, avslutter Heming Olaussen. 

ALLTINGET: Her på det islandske Alltinget ble det i dag besluttet å sende inn EU-søknad. AFP PHOTO / OLIVIER MORI
ALLTINGET: Her på det islandske Alltinget ble det i dag besluttet å sende inn EU-søknad. AFP PHOTO / OLIVIER MORI Vis mer
GRATULERER ISLAND: Grete Berget, generalsekretær i Europabevegelsen, mener det er viktig for Norge at Island søker EU-medlemskap.
GRATULERER ISLAND: Grete Berget, generalsekretær i Europabevegelsen, mener det er viktig for Norge at Island søker EU-medlemskap. Vis mer
BERØRER IKKE NORGE: Heming Olaussen, leder av "Nei til EU", minner at om medlemskapet til våre andre nordiske naboer ikke har berørt Norges standpunkt i EU-saken.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BERØRER IKKE NORGE: Heming Olaussen, leder av "Nei til EU", minner at om medlemskapet til våre andre nordiske naboer ikke har berørt Norges standpunkt i EU-saken. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling