Island stenger børsen

Ingen aksjehandel i Reykjavik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Island stanset torsdag all aksjehandel på børsen i Reykjavik fram til mandag.

- På grunn av de usedvanlige markedsforholdene har Nasdaq OMX Iceland besluttet å suspendere handelen midlertidig på aksjemarkedene. Aksjemarkedet vil åpne igjen for handel førstkommende mandag, heter det i en pressemelding fra OMX, ifølge borsen.dk.

Beslutningen er tatt etter at det islandske kredittilsynet torsdag tok kontroll over landets største bank, Kaupthing. Også landets nest største bank, Landsbanki, og tredje største bank, Glitnir, er satt under offentlig administrasjon.

Enorm finanssektor

Island har blitt ekstremt hardt rammet av den globale finanskrisen. Banksektoren i landet er mer enn ni ganger så stor som bruttonasjonalprodukt og myndighetene har derfor ikke mulighet til å dekke all gjelden.

Alle de tre største bankene er nå under offentlig administrasjon. Norges finansminister Kristin Halvorsen har beroliget kundene i Glitnir og Kaupthings filialer i Norge om at deres innskudd er trygge. Disse blir omfattet av den norske bankgaranti-ordningen.

Islands statsminister Geir Haarde advarte mandag om at landet regelrett kan gå konkurs.

Stopp i Moskva

Handelen på den russiske Micex-børsen ble torsdag stanset igjen - denne gangen fordi aksjekursene steg med over 15 prosent i løpet av kort tid.

Onsdag ble handelen stanset på Moskvas to største børser, men da var årsaken et dramatisk fall i aksjekursene.

De to har falt med over 60 prosent siden mai på grunn av den globale finanskrisen. I løpet av de tre siste ukene har handelen blitt stanset hele elleve ganger på grunn av den ustabile situasjonen.