Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Island vil gjerne ta imot hvalspekk

Islands fiskeriminister Thorsteinn Palsson mener handelen med bukfett fra norsk hval vil være interessant for islendingene. Norske myndigheter vil med det første ta stilling til en søknad om salg av hvalprodukter til Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Islands største matvarekjeder har planer om å gi sine kunder sjansen til å spise norsk hvalspekk. Fiskeriminister Palsson ga sin kommentar til planene på Høge Nord Alliansens hjemmeside søndag.

Bastesen vil eksportere

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen har gjennom sitt selskap Bastesen Fishing Company søkt Fiskeridepartementet om å få eksportere inntil 100 tonn hvalspekk.

Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim i Fiskeridepartementet sier til NTB at saken er til vurdering i departementet som vil avgjøre søknaden med det første. Søknader om eksport av hvalprodukter er blitt avslått av tidligere regjeringer.

- Det er en stund siden en slik søknad har vært til behandling i Fiskeridepartementet, og Bondevik-regjeringens holdning til eksport av hvalprodukter, vil først vise seg når beslutningen blir tatt, sier ekspedisjonssjef Nerheim.

Island står fritt

Den islandske regjeringen har ingen grunn til å foreta seg noe for å hindre disse eksportplanene, sier Palsson. Han legger til at det ikke er noe i islandske lover som er til hinder for slik handel.

Island er ikke medlem verken av den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC eller av den internasjonale FN-organisasjonen CITES som regulerer handel med truede dyrearter. CITES har fremdeles vågehvalen på sin liste.

Under årsmøtet i Norges Småhvalfangerlag i fjor sa fiskeriminister Peter Angelsen at Norge ikke vil utstede eksportlisenser. Norske myndigheter har avvist søknader om eksportlisenser av hvalprodukter til Japan fordi japanske myndigheter har gjort det klart at de ikke vil gi importtillatelser.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!