- SNART OPPE OG GÅR: Statsminister Geir Haarde i Island mener landet vil være tilbake igjen i 2010. Foto: EPA/MARKKU OJALA/SCANPIX
- SNART OPPE OG GÅR: Statsminister Geir Haarde i Island mener landet vil være tilbake igjen i 2010. Foto: EPA/MARKKU OJALA/SCANPIXVis mer

- Island vil være tilbake i 2010

EU-medlemsskap er ikke på agendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Islands ambassadør til Norge har merket seg at EU-vinden har snudd på den økonomisk skakkjørte sagaøya. Men en EU-søknad er ikke på regjeringens agenda, sier Sigridur Dúna Kristmundsdottir.

Ferske meningsmålinger viser at hele 68 prosent av islendingene ønsker forhandlinger om medlemskap, mens 72 prosent mener det er viktig for landets skjøre valuta at den islandske krona blir erstattet av euroen.

 - Det er riktig at meningsmålingene har vist at en større del av islendingene er positive til å vurdere søknad om EU-medlemskap. Men ingen ting skjer raskt. En EU-søknad er ikke på agendaen i dag, sier ambassadør Sigridur Dúna Kristmundsdottir til NTB.

- EU ikke aktuelt

I kjølvannet av den økonomiske krisen har EU-motstanden begynt å slå sprekker i det konservative Selvstendighetspartiet. Også Senterpartiets islandske motstykke er på god vei mot å gå inn for at Island søker medlemskap.

Det har dessuten vært spekulert på om den islandske regjeringen planlegger å levere en søknad allerede i løpet av 2009 og at et medlemskap kan være realisert allerede i 2011, samme år som Kroatia ventes å ta inn i EU-varmen.

- Vi er tilbake i 2010

Samtidig forventer sagaøyas statsminister, Geir Haarde, at landet vil være på beina innen 2010.

- Med hjelp fra Det internasjonale pengefond (IMF), vil vi være i stand til å raskt legge denne vanskelige perioden bak oss. Vi vil være tilbake i 2010, sier Haarde til det tyske finansmagasinet Handelsblatt.

Haarde la til at han forventet at man ville se effektene av IMFs krisepakke på rundt 42 milliarder kroner svært raskt.

- Det er et spørsmål om dager, sier han.

I tillegg til IMFs krisepakke vil de nordiske landene etablere et fond til støtte for Island.

NTB