Islands EU-sug

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Islands regjering vil nå be Alltinget om å godkjenne at regjeringen leverer en søknad om EU-medlemskap. Dette kan bidra til å aktivisere debatten om Norges forhold til EU. Når Island tidligere har rykket i EØS-tøylene, har nei-flertallet holdt stand i Norge. Vi fikk aldri svenskesuget, og lite tyder på at vi vil få noe Islandssug. At vi kan få oppfrisket EU-debatten regjeringen har lagt på is, er derimot positivt. Ingen er tjent med at vi mangler kunnskap om temaet, og nei-siden har lite å frykte. Nordmenn har vist at de ikke lar seg piske inn i det europeiske fellesskapet.

For sagaøya er et EU-medlemskap den beste veien ut av det alvorlige uføret den islandske økonomien er havnet i, ifølge den nyvalgte regjeringen. En søknad kan være ferdigbehandlet i EU i løpet av et år, men selv om en folkeavstemning om EU-medlemskap holdes allerede neste år, må det nok et Allting-valg til før Island eventuelt er med i EU. Medlemskapet krever nemlig en grunnlovsendring som må bli vedtatt av to etterfølgende Allting. Det betyr at debatten kan bli langvarig og grundig; også i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.