Islands EU-sug

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Islands regjering vil nå be Alltinget om å godkjenne at regjeringen leverer en søknad om EU-medlemskap. Dette kan bidra til å aktivisere debatten om Norges forhold til EU. Når Island tidligere har rykket i EØS-tøylene, har nei-flertallet holdt stand i Norge. Vi fikk aldri svenskesuget, og lite tyder på at vi vil få noe Islandssug. At vi kan få oppfrisket EU-debatten regjeringen har lagt på is, er derimot positivt. Ingen er tjent med at vi mangler kunnskap om temaet, og nei-siden har lite å frykte. Nordmenn har vist at de ikke lar seg piske inn i det europeiske fellesskapet.

For sagaøya er et EU-medlemskap den beste veien ut av det alvorlige uføret den islandske økonomien er havnet i, ifølge den nyvalgte regjeringen. En søknad kan være ferdigbehandlet i EU i løpet av et år, men selv om en folkeavstemning om EU-medlemskap holdes allerede neste år, må det nok et Allting-valg til før Island eventuelt er med i EU. Medlemskapet krever nemlig en grunnlovsendring som må bli vedtatt av to etterfølgende Allting. Det betyr at debatten kan bli langvarig og grundig; også i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer