Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islands president avviser lov?

Spenningen er stor før president Olaf Ragnar Grimsson i dag forteller om han underskriver Icesave-loven eller ikke.

SPENT: Spenningen er stor blant islendinger, nederlendere og briter før president Olaf Ragnar Grimsson tirsdag klokken 12 forteller om han underskriver Icesave-loven eller ikke. Foto: SCANPIX
SPENT: Spenningen er stor blant islendinger, nederlendere og briter før president Olaf Ragnar Grimsson tirsdag klokken 12 forteller om han underskriver Icesave-loven eller ikke. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Spenningen er stor blant islendinger, nederlendere og briter før president Olaf Ragnar Grimsson tirsdag klokken 12 forteller om han underskriver Icesave-loven eller ikke.

Loven, som det islandske Alltinget vedtok i romjulen, forplikter Island til å tilbakebetale 5,5 milliarder dollar, rundt 30 milliarder norske kroner, til britiske og nederlandske bankkunder som mistet pengene sine da islandske Landsbanki og nettbanken Icesave gikk over ende under finanskrisen høsten 2008.

Det har bare skjedd én gang tidligere i Islands historie at presidenten har nektet å underskrive en lov vedtatt av Alltinget.

Nesten 25 prosent av islendingene har skrevet under på et opprop som ber president om ikke å underskrive loven. Hvis presidenten følger bønnen, må loven ut til folkeavstemning.

Underskriverne av oppropet mener den økonomiske byrden av loven er for stor, og at islendingene ikke vil klare å betale pengene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!