Islands regjering stanset tjenestedirektivet

Ombestemte seg etter først å ha vedtatt det på EØS-komiteens møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer etter at Islands EU-ambassadør stemte for å innlemme EUs omstridte tjenestedirektiv i EØS-avtalen fredag, snudde regjeringen i Reykjavik og sa nei.

Etter langvarig debatt og politiske avklaringer i EØS-landene Norge, Liechtenstein og Island, var det fredag klart for den siste formaliteten rundt innlemmelsen av direktivet i EØS - trodde alle.

Men etter at Norges EU-ambassadør Oda H. Sletnes fortalte NTB at direktivet var vedtatt på EØS-komiteens møte, kom kontrabeskjeden fra Reykjavik.

Har aldri skjedd før

Alle vedtaket i EØS-komiteen tas «ad referendum», med et slags tidsbegrenset forbehold om de hjemlige regjeringers godkjenning av vedtakene senere på dagen. Vanligvis er dette ren formalia, men ikke denne gangen.

- Noe lignende har ikke skjedd før, sier Sletnes til NTB.

Det var ett av regjeringspartiene på Island som satte foten ned for innlemmelsen av direktivet, for å avvente utfallet av lørdagens valg på sagaøya.

Siden alle partene i EØS-komiteen må vedta en innlemmelse samtidig, betyr det en utsettelse av vedtaket til neste gang komiteen møtes.

Sletnes understreker imidlertid at det kun er snakk om en utsettelse av det formelle vedtaket.

- Islendingene var ikke rede nå, men det betyr ikke noe konkret. Direktivet skal tre i kraft i slutten av 2009. Vårt arbeid med implementeringen er godt i gang, sier Sletnes.

EU enig i tolkning

Den norske ambassadøren er samtidig godt fornøyd med selve møtet fredag.

Ifølge Sletnes har EU-kommisjonen nå sagt seg enig i Norges forståelse av direktivet, som hun leste opp under møtet fredag,

- Tjenestedirektivet berører ikke Arbeidsretten eller trepartssamarbeidet mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og myndighetene, fastslo EU-ambassadøren i teksten som EU-kommisjonen støtter skriftlig i møteprotokollen.

Norge understreket i teksten også at direktivet ikke står i veien for nasjonale tiltak for å opprettholde høye standarder på arbeidsplassene, både for utenlandske og norske arbeidstakere

Norske myndigheter skal fortsatt avgjøre hvilke tjenester som skal ytes av det offentlige, hvordan tjenestene skal organiseres og finansieres, samt hvilke spesifikke forpliktelser de skal underlegges, ifølge Sletnes.

Foruten den uventede utsettelsen av selve vedtaket etter møtet, tok Norges EØS-partnere Island og Liechtenstein også forbehold om nasjonal behandling av direktivet i parlamentet, noe som skal skje innen seks måneder.

(NTB)