Islands regjering vil søke om EU-medlemskap

Det opplyser Islands statsminister.

SØKER: Islands statsminister Johanna Sigurdardottir.  Foto: Bob Strong/REUTERS
SØKER: Islands statsminister Johanna Sigurdardottir. Foto: Bob Strong/REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Islands regjering vil be Alltinget om å godkjenne at regjeringen leverer en søknad om EU-medlemskap, opplyser Islands statsminister.

- Vi kommer til å legge det fram for Alltinget, sa statsminister Jóhanna Sigurdardóttir til statlig TV onsdag.

Hun vil derimot ikke komme med noen dato for når forslaget skal fremmes.

Sigurdardóttirs parti Sosialdemokratene har hele tiden vært klare på at de er for å innlede samtaler med EU. Koalisjonspartneren, De venstregrønne, SVs islandske søsterparti, har derimot vært skeptiske.

Støtter søknad

EU-spørsmålet har kommet opp i kjølvannet av den økonomiske krisen på Island. For Sigurdardóttir er et EU-medlemskap den beste veien ut av det alvorlige uføret den islandske økonomien er havnet i.

Hun gjorde allerede før valgseieren i april det klart at hun ser for seg EU-medlemskap og valutabytte til euro for Island innen fire år.

Men selv om meningsmålinger har vist at over 60 prosent av islendingene støtter en EU-søknad, er det under 50 prosent som sier de vil stemme ja.

Prosess

EUs utvidelseskommissær, finske Olli Rehn, har anslått at en søknad kan være ferdigbehandlet i løpet av et år.

Men selv om en folkeavstemning om EU-medlemskap holdes allerede neste år, må det nok et Allting-valg til før Island eventuelt er med i EU. Medlemskapet krever nemlig en grunnlovsendring som må bli vedtatt av to etterfølgende Allting. (©NTB)