Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islands statsminister går av

Panama Papers-avsløringene ble for mye for statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island går av, men regjeringspartiene vil forsøke å fortsette som regjering, melder NTB.

Klokka 17.40 kunngjorde Sigurður Ingi Jóhannsson, landbruksminister og varaformann for Fremskrittspartiet, at Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har bedt ham overta som Islands statsminister. Selv vil Gunnlaugsson fortsette som partileder, skriver Aftenposten.

Nyvalg Gunnlaugsson åpnet tirsdag for å skrive ut nyvalg dersom han ikke får støtte fra koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet, skriver NTB.

På sin egen Facebook-side opplyste Gunnlaugsson tidligere i dag at han hadde orientert Selvstendighetspartiets leder, finansminister Bjarni Benediktsson, om dette, men dette ble tilbakevist av flere kilder.

Ifølge sentrale kilder i statsministerens eget parti, Framsoknarflokkurinn, orienterte han heller ikke dem før han oppsøkte president Olafur Ragnar Grimsson og ba ham skrive ut nyvalg tirsdag. President Olaf Ragnar Grimsson satte foten ned for statsministerens forslag og opplyste at han ville rådføre seg med de øvrige partilederne, skriver NTB.

- Sigmundur ba om mitt samtykke til at han kunne oppløse nasjonalforsamlingen. Hans følge hadde med seg et brev som de ba meg skrive under på her på Bessastaðir, sa presidenten Ólafur Ragnar Grimsson, referert i Nettavisen DV.is, skriver Aftenposten.

- Jeg forklarte at presidenten må foreta en selvstendig vurdering av om og når han skal godta statsministerens ønske om å oppløse parlamentet.

Innblandet i skatteparadis Gunnlaugssons parti Framsoknarflokkurinn, som likner det norske Senterpartiet, og Selvstendighetspartiet har i dag 48 av de 63 representantene i nasjonalforsamlingen. Benediktsson antydet tidligere har overfor islandske  at hans parti vurderer å avslutte regjeringssamarbeidet som følge av skandalen knyttet til Panama Papers, skriver NTB.

Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om at statsministerens kone eier et selskap i skatteparadiset Seychellene.

Dagbladet oppdaterer saken.

GÅR AV: Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island går av, men regjeringspartiene vil forsøkte å fortsette som regjering.
Foto: Berti Enevåg Ericson / SCANPIX kod 10000
GÅR AV: Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island går av, men regjeringspartiene vil forsøkte å fortsette som regjering. Foto: Berti Enevåg Ericson / SCANPIX kod 10000 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!