Geir Haarde meddelte mandag at han trekker seg som Islands statsminister, etter daglige demonstrasjoner mot regjeringen.Foto: Reuters/SCANPIX
Geir Haarde meddelte mandag at han trekker seg som Islands statsminister, etter daglige demonstrasjoner mot regjeringen.Foto: Reuters/SCANPIXVis mer

Islands statsminister går av

Etter en uke med daglige demonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands statsminister Geir Haarde går av etter snart en uke med daglige demonstrasjoner mot regjeringen i Reykjavik.

- Jeg beklager virkelig at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg mener det ville vært den beste løsningen, sa Haarde til pressefolk foran nasjonalforsamlingen Alltinget mandag.

Han begrunnet sin avgang med presset som har oppstått etter at Island ble hardt rammet av finanskrisen.

Haarde ga opp å redde regjeringen like etter at lederen for koalisjonspartneren Den sosialdemokratiske allianse forlangte hans avgang.

- Vi krever en ledelse som er mer handlekraftig, sa sosialdemokratenes leder Ingibjörg Solrun Gisladottir til Islands Radio mandag.

Hun sa det må utnevnes ny statsminister hvis hun skal fortsette å samarbeide med Haardes konservative Selvstendighetsparti. Videre krever Gisladottir at ledelsen i den islandske sentralbanken skiftes ut.

Haarde vil overlevere sin søknad om avskjed til president Olafur Ragnar Grimsson senere mandag.

Island er ett av landene som er hardest rammet av den globale finanskrisen, og mange islendinger har mistet både hus, jobb og sparepenger.


NTB


FERDIG: Islands statsminister Geir Haarde. Foto: AP Photo/Brynjar Gauti
FERDIG: Islands statsminister Geir Haarde. Foto: AP Photo/Brynjar Gauti Vis mer