STORE PROTESTER: Ilsinte islendinger krever Geir Haardes avgang. Foto: Scanpix/REUTERS/Your View/Ingolfur Juliusson
STORE PROTESTER: Ilsinte islendinger krever Geir Haardes avgang. Foto: Scanpix/REUTERS/Your View/Ingolfur JuliussonVis mer

Islands statsminister nekter å gå av

På tross av opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for omfattende demonstrasjoner på Island, nekter statsminister Geir Haarde å trekke seg. En politisk ekspert tror imidlertid at regjeringens dager er talte.

Onsdag kveld ble Haardes bil pepret med snøballer og egg da han skulle forlate kontoret sitt.

Statsministeren søkte dekning i tjenestebilen sin og fikk hjelp av politi som kom til stedet.

Haarde har likevel ikke til hensikt å trekke seg.

- Regjeringen fungerer fremdeles utmerket og koalisjonspartiene kommer til å fortsette samarbeidet, sier den hardt pressede regjeringssjefen.

- Koalisjonen

Haarde understreker at utenriksminister Ingibjørg Gisladottir har forsikret ham om at partiet hennes, Den sosialdemokratiske allianse, vil bli værende i koalisjonen med Uavhengighetspartiet, Haardes eget parti.

Flere medlemmer av Uavhengighetspartiet har imidlertid tatt til orde for at partiet bør forlate regjeringen.

Det største fylkeslaget i Den sosialdemokratiske alliansen forlanger på sin side at det blir avholdt nye valg innen mai.

Etter angrepet på Haarde onsdag fortsatte demonstrasjonene protestene sine utenfor regjeringsbygningen, som også fikk sin andel av egg og andre gjenstander.

- Må gå om noen uker

Demonstrasjonene er de mest omfattende på Island siden landet ble medlem av NATO i 1949.

Bakgrunnen for demonstrasjonene er kollapsen i den islandske økonomien i oktober. Island ble spesielt rammet av finanskrisen og flere av landets banker måtte reddes av staten.

- Folk synes det er vanvittig at ikke én eneste person har trukket seg eller tatt ansvar for krisen som rammet landet i fjor, sier Gunnar Helgi Kristinsson, samfunnsviter ved universitetet på Island.

Han tviler på at regjeringen vil bli sittende særlig lenger enn et par uker.

- Det mer sannsynlig at regjeringen må gå enn at den overlever. det kan skje i dag, i morgen eller i slutten av måneden, sier Kristinsson.

Han nevner blant annet at det kan bli rabalder på Uavhengighetspartiets landsmøte neste helg.

(NTB)

 

GÅR IKKE AV: Geir Haarde, her fotografert da Jonas Gahr Støre besøkte Island i november i fjor, nekter å gå av. Foto: AFP   PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/Scanpix
GÅR IKKE AV: Geir Haarde, her fotografert da Jonas Gahr Støre besøkte Island i november i fjor, nekter å gå av. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS/Scanpix Vis mer