Islands tidligere statsminister stilles for riksrett

Med tre stemmer bestemte Alltinget å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett.

STILLES FOR RIKSRETT: Med 33 stemmer mot 30 bestemte Alltinget å stille tidligere statsminister Geir Haarde for retten. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/Scanpix
STILLES FOR RIKSRETT: Med 33 stemmer mot 30 bestemte Alltinget å stille tidligere statsminister Geir Haarde for retten. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Islands nasjonalforsamling, Alltinget, har vedtatt å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett.

Ifølge den islandske tabloiden DV var det svært ladet stemning i Alltinget i dag.

Årsaken er at han skal ha vært uaktsom i stillingen i det som til slutt førte til at landet ble hardt rammet av finanskrisen. Alltingspolitikerne vedtok å stille Haarde for retten med 33 stemmer mot 30 i mot, ifølge Iceland Review.

Politikerne stemte også om de ville stille tidligere forretningsminister Björgvin G. Sigurdsson, tidligere finansminister Árni M. Mathiesen og tidligere utenriksminister Ingibjörn Sólrún Gísladottir skulle bli stilt for riksretten. Alle tre slapp unna, melder Frettebladid.

Politikerne ble alle beskyldt for å ha vært uaktsomme av en spesialkommisjon i forbindelse med finanskrisa.

Til tross for at det bare var Geir Haarde som nå blir stilt for riksrett på Island, er stemningen i det politiske Island på sitt kaldeste. Det har vært stor uenighet rundt de andre tre andre eks-ministrene, og avstemningen i dag har vært svært jevn.

27 stemte for at forretningsminister Björgvin G. Sigurdsson skulle stilles for retten, mens 35 stemte i mot. Avstemmingen om tidligere finansminister Árni M. Mathiesen var enda jevnere med 31 for og 32 i mot.

34 stemte i mot at tidligere utenriksminister Ingibjörn Sólrún Gísladottir skulle stilles for riksretten, og 29 stemte for. Blant dem som stemte i mot at Gísladottir skulle stilles for retten var nåværende statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

Dagbladet følger saken.