SOLGTE AKSJER: Lekkede dokumenter har ført til at islandsk media tror statsminister Bjarni Bendiktsson begått innsidehandel i 2008. Denne uken har sysselmannen på Island besluttet å forby avisene å skrive om saken, noe som skaper reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / Haraldur GUDJONSSON / NTB Scanpix
SOLGTE AKSJER: Lekkede dokumenter har ført til at islandsk media tror statsminister Bjarni Bendiktsson begått innsidehandel i 2008. Denne uken har sysselmannen på Island besluttet å forby avisene å skrive om saken, noe som skaper reaksjoner. Foto: AFP PHOTO / Haraldur GUDJONSSON / NTB ScanpixVis mer

Islandsk presse knebles: Får ikke omtale statsministerens omstridte aksjesalg

Baserer forbudet på en lov som beskytter økonomisk informasjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at Sysselmannen på Island besluttet å forby avisene å skrive om at statsministeren skal ha kvittet seg med aksjer i banken Glitnir rett før den kollapset i 2008.

Det er banken som har bedt Sysselmannen stanse presseomtalen fordi saken har utgangspunkt i lekkede dokumenter, skrev NRK onsdag.

Sysselmannen baserer forbudet på en lov som beskytter økonomisk informasjon.

Selv avviser statsminister Bjarni Bendiktsson at han har gjort noe galt, og han fastslår også at han ikke har gjort noe for å sette grenser for ytringsfriheten eller pressens frihet. Han har tidligere i oktober skrevet på sin Facebook-side at alle hans transaksjoner med Glitnir var normale, og at det har blitt gransket flere ganger.

Reagerer sterkt på forbudet
Islandske journalister har reagert sterkt på forbudet mot å referere fra saken.

- Vi fordømmer disse handlingene og mener at Sysselmannen ikke har noe å gjøre i kontorene til et islandsk medieselskap, heter det i en uttalelse fra Det islandske presseforbundet.

Redaktør Jón Trausti Reynisson i den islandske avisa Stundin forteller til VG at Sysselmannen, to andre fra myndighetene og Glitnirs advokat møtte opp uten forvarsel på avisas kontorer med tre krav.

De krevde at avisa slettet nyhetssakene fra nettsiden, at de oppga alle kopiene av dokumentene til Glitnir, og at avisa skulle slutte å skrive artikler basert på informasjonen fra dokumentene.

- Dette kravet fra Glitnir aksepterte sysselmannen, sier redaktøren om det tredje kravet.

Blir ikke tema i valgkampen
Få dager etter at Benediktsson kvittet seg med Glitnir-aksjer til en verdi av 119 millioner islandske kroner, tok islandske myndigheter over banken, og verdiene av aksjene sank kraftig. Han satt da i finanskomiteen i Alltinget.

Salget av aksjene ble omtalt i begynnelsen av oktober av den islandske avisa Stundin, den undersøkende journalistgruppa Reykjavik Media og The Guardian.

Island holder valg på Alltinget lørdag 28. oktober. Forbudet vil kunne bidra til at aksjesalget ikke blir noe tema i valgkampen.