Islandsk vulkan sprer vond lukt på norskekysten

Skapte gass-bekymring.

UTBRUDD: Bardarbunga-vulkanen skal ha skapt vond lukt langs norskekysten. Her er et utbrudd den 29. august i år avbildet.  Foto: REUTERS/Marco Nescher/NTB Scanpix
UTBRUDD: Bardarbunga-vulkanen skal ha skapt vond lukt langs norskekysten. Her er et utbrudd den 29. august i år avbildet. Foto: REUTERS/Marco Nescher/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vond lukt fra den islandske vulkanen Bardarbunga skapte gass-bekymring på kysten i Nordmøre og Romsdal.

Politiet har fått melding om at det lukter gass både i Kristiansund, Molde og på Smøla, skriver Tidens Krav.

- Vi fikk først inn en melding om gasslukt fra Julsundet, mellom Midsund og fastlandet, sier Kjartan Molvær ved 110-sentralen til NRK.

Både politi og brannvesen var ute med gassdetektorer for å sjekke, uten å finne noen årsak. Men ifølge Meteorologisk institutt skyldes den vonde lukta trolig gass fra vulkanen Bardarbunga på Island.

- Det er sannsynligvis utslipp av svovelgasser fra vulkanen som har blitt transportert over Atlanterhavet. Dette er ganske store utslipp som har holdt på over lang tid, sier Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NRK.

Hun forklarer at høytrykket over Skottland, vinden, og lite nedbør har gjort det mulig for gassen å reise over havet. Gassen er ikke farlig, sier Thyness.

- Gassene har gått over havet, så det er nok bare lukta igjen. Konsentrasjonen er nok veldig liten nå.

Også i Nord-Norge ble det meldt om vond lukt flere steder før helgen, noe som etter alt å dømme skyldtes svovelskyer fra Island, ifølge Nordlys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer