Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islandske bankledere løslates før tiden

Tidspunktet provoserer opposisjonen.

PROTEST: Helt siden det ble kjent at Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kontrollerte et skatteparadisselskap som rettet millionkrav mot de islandske bankene som gikk over ende i 2008, har demonstranter protestert i Reykjavik. I går gikk Gunnlaugsson av. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/Scanpix
PROTEST: Helt siden det ble kjent at Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kontrollerte et skatteparadisselskap som rettet millionkrav mot de islandske bankene som gikk over ende i 2008, har demonstranter protestert i Reykjavik. I går gikk Gunnlaugsson av. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre tidligere ledere i den kollapsede banken Kaupthing på Island løslates torsdag fra fengsel etter å ha sonet bare ett år av straffen, melder islandske medier. Samtlige ble dømt til fengsel på mellom fire og fem år for blant annet markedsmanipulasjon.

Høyesterett opprettholdt i fjor dommene mot tidligere administrerende direktør for Kaupthings Luxembourg-kontor, Magnus Gudmundsson, og bankens nest største aksjonær på den tiden, Olafur Olafsson, på fengsel i fire og et halvt år.

Tidligere styreformann Sigurdur Einarsson ble dømt til fire år, mens tidligere administrerende direktør Hreidar Mar Sigurdsson fikk fem og et halvt års fengsel.

SLIPPER UT: Sigurdur Einarsson i Kaupthing ble dømt til fire års fengsel, men slipper ut etter ett år. Foto: Scanpix
SLIPPER UT: Sigurdur Einarsson i Kaupthing ble dømt til fire års fengsel, men slipper ut etter ett år. Foto: Scanpix Vis mer

Det er Gudmundsson, Olafsson og Einarsson som torsdag slipper ut av fengsel, melder Iceland Monitor.

Fotlenke De tre må imidlertid overnatte i en overgangsbolig, bære fotlenke og fortsette soningen med elektronisk kontroll. Den tidlige løslatelsen er mulig på grunn av en lovendring som ble hastevedtatt i Alltinget i mars, skriver Icelandreview, som siterer avisa Stundin.

Høyesterett på Island har fastslått at de fire banktoppene villedet investorer da de tre uker før Kaupthings kollaps i oktober 2008 kunngjorde at en sjeik fra Qatar hadde kjøpt 5 prosent av aksjene i banken. Handelen styrket troen på Kaupthing, men handelen ble gjennomført med et lån fra banken selv.

- Upassende Straffeutmålingen var i 2015 den strengeste som var blitt avsagt for økonomisk kriminalitet i Islands historie. De fire ble også dømt til å betale til sammen titalls millioner islandske kroner til staten.

Lovendringen som gjør at tre av banktoppene kan løslates etter bare rundt ett år bak murene, innebærer i hovedsak at innsatte får doble den delen av straffen som sones med elektronisk fotlenke. Regjeringspartiet Selvstendighetspartiet skal ha gått i bresjen for endringen.

SLIPPER UT: Tidligere sjef for Kaupthing Luxembourg, Magnus Gudmundsson, ble dømt til fire og et halvt års fengsel, men slipper ut etter ett år. Foto: Ingolfur Juliusson / Scanpix
SLIPPER UT: Tidligere sjef for Kaupthing Luxembourg, Magnus Gudmundsson, ble dømt til fire og et halvt års fengsel, men slipper ut etter ett år. Foto: Ingolfur Juliusson / Scanpix Vis mer

Opposisjonspartiet Venstrebevegelsen - de grønnes alltingsrepresentant Bjarkey Olsen Gunnarsdottir sier til Stundin at lovendringen kommer på et upassende tidspunkt.

Statsminister og Kaupthing-kreditor Løslatelsen av de tre banklederne skjer samme dag som Sigmundur David Gunnlaugsson formelt gikk av som Islands statsminister. Det skjer etter massivt press siden Panama-papirene søndag avslørte at Gunnlaugsson og kona eide et skatteparadisselskap.

Selskapet var en av kreditorene som hadde millionkrav mot Kaupthing, Landsbanki og Glitnir, som gikk over ende i finanskrisen. Det opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram