Islandske bankledere løslates før tiden

Tidspunktet provoserer opposisjonen.

PROTEST: Helt siden det ble kjent at Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kontrollerte et skatteparadisselskap som rettet millionkrav mot de islandske bankene som gikk over ende i 2008, har demonstranter protestert i Reykjavik. I går gikk Gunnlaugsson av. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/Scanpix
PROTEST: Helt siden det ble kjent at Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson kontrollerte et skatteparadisselskap som rettet millionkrav mot de islandske bankene som gikk over ende i 2008, har demonstranter protestert i Reykjavik. I går gikk Gunnlaugsson av. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tre tidligere ledere i den kollapsede banken Kaupthing på Island løslates torsdag fra fengsel etter å ha sonet bare ett år av straffen, melder islandske medier. Samtlige ble dømt til fengsel på mellom fire og fem år for blant annet markedsmanipulasjon.

Høyesterett opprettholdt i fjor dommene mot tidligere administrerende direktør for Kaupthings Luxembourg-kontor, Magnus Gudmundsson, og bankens nest største aksjonær på den tiden, Olafur Olafsson, på fengsel i fire og et halvt år.

Tidligere styreformann Sigurdur Einarsson ble dømt til fire år, mens tidligere administrerende direktør Hreidar Mar Sigurdsson fikk fem og et halvt års fengsel.

Det er Gudmundsson, Olafsson og Einarsson som torsdag slipper ut av fengsel, melder Iceland Monitor.

Fotlenke De tre må imidlertid overnatte i en overgangsbolig, bære fotlenke og fortsette soningen med elektronisk kontroll. Den tidlige løslatelsen er mulig på grunn av en lovendring som ble hastevedtatt i Alltinget i mars, skriver Icelandreview, som siterer avisa Stundin.

Høyesterett på Island har fastslått at de fire banktoppene villedet investorer da de tre uker før Kaupthings kollaps i oktober 2008 kunngjorde at en sjeik fra Qatar hadde kjøpt 5 prosent av aksjene i banken. Handelen styrket troen på Kaupthing, men handelen ble gjennomført med et lån fra banken selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer