Islandske fiskere raser mot Norge

Mens Island og Norge reforhandler EØS-avtalen, ligger Norge i sildekonflikt med Island. Den koster islandske fiskere svære summer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRINDAVIK (Dagbladet): Årets kvote for norsk vårgytende sild er på 710000 tonn. Det betyr milliardverdier for norske fiskerier, mens Island per i dag ikke har fått kvote på ei eneste sild.

- Jeg skjønner ikke hvordan norske myndigheter kan gjøre dette mot oss. Vi stenges ute fra et viktig og verdifullt fiske av våre nærmeste naboer i øst, sier Halldor Gudmundsson, skipper på Blik.

Kulingen herjer

Han leverer dagens fangst ved ei av fiskebryggene i Grindavik, et fiskevær en times kjøring fra Reykjavik.

Mot moloen slår fem- seks meter høye bølger. Kulingen har herjet den siste uka, og sjøen er så opprørt at befolkningen i Grindavik samles ved moloen for å se om fiskebåtene kommer seg helskinnet inn til havn etter strabasiøse timer på storhavet.

Islandske fiskere står for en støyt. De har vunnet opptil flere «torskekriger», så en liten sildekrig må de vel også vinne, er holdningen.

Fiskerne raser

På kaia går praten om de dårlige tidene. Torskefangsten er dårlig. Kvotene er lave og fiskens gjennomsnittsstørrelse er gått ned.

- I 1997- 98 var gjennomsnittsvekta på torsken på 12- 13 kilo. I år er vekta nede i 7- 8 kilo. Slik situasjonen er nå, trenger vi den norsk-islandske vårgytende silda, sier Gudmundsson.

Islands fiskeriminister Arni M. Mathiesen beklager sildekonflikten med Norge: - Bortsett fra et par krangler de siste 20- 30 åra, har Norge og Island hatt et godt fiskerisamarbeid, sier han.

Mer fisk til Norge

- Men nå er islandske fiskere forbannet på Norge, det lar seg ikke bortforklare. De mener de har rett til å delta i det rike sildefisket, sier Mathiesen, som likevel tror norske myndigheter tar til fornuft.

Fiskeridepartementets sterke mann, ekspedisjonssjef Johan Williams, bekrefter at det kan gå mot nye forhandlinger etter at Norge og Island brøt sildeforhandlingene i fjor høst. Men islandske fiskere bør ikke regne med å beholde sin andel av sildekvota de hadde tidligere.

- Utgangspunktet for forhandlingsbruddet var at den norske vårgytende silda beveger seg i norsk økonomisk sone. Derfor krevde Norge å få øke den norske andelen av kvota fra 57 til 70 prosent, sier Johan Williams.

Det betyr at Norge for 2003 krevde å få øke sin kvote med nærmere 100000 tonn. Island fikk tilbud om å miste 50000 tonn. I sildefisket utgjør det svære summer. Da islendingene protesterte, ble det ingen avtale. Og ingen sild for islandsk fiskeindustri.

Men Williams tror ikke sildekrangelen lager et dårlig forhandlingsklima mellom islandske og norske forhandlere i Brussel: - Nei, dette er profesjonelle folk. Slike ting betyr ikke noe, sier han.

PÅ STORHAVET: Fiskebåten «Blik» i stiv kuling. Her er det ikke enkelt for islandske fiskebåter å gjøre storfangst. Situasjonen blir ikke enklere av at Norge setter seg på bakbeina i kvoteforhandlinger om silda.