LOVER Å HJELPE Islands statsminister Johanna Sigurdardottir lover å hjelpe islendinger som sliter med bunnløs gjeld som følge av bankkrakket. Foto: Bob Strong/Reuters
LOVER Å HJELPE Islands statsminister Johanna Sigurdardottir lover å hjelpe islendinger som sliter med bunnløs gjeld som følge av bankkrakket. Foto: Bob Strong/ReutersVis mer

- Islandske gjeldsslaver skal få hjelp

Folk som sliter med bunnløs gjeld som følge av bankkrakket, skal få hjelp, sier Islandsk statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Jóhanna Sigurdardóttir kom med løftet dagen etter at opptil 8.000 mennesker samlet seg foran Alltinget for å demonstrere mot politikernes manglende innsats for å hjelpe dem ut av krisen.

- Hvitt flagg - Jeg holder opp det hvite flagget, for å si det sånn. Det er uhyre viktig, og jeg tror det er et krav fra nasjonalforsamlingen, at vi samarbeider og finner løsninger for de menneskene som drukner i gjeld, sier Sigurdardottir i et intervju med avisen DV.

Men den sosialdemokratiske statsministeren avviser ideen om å ta med opposisjonen i en bred koalisjonsregjering

- Det er ikke løsningen på dette problemet, sa hun på en pressekonferanse tirsdag. Samtidig lovet hun å jobbe for et tettere samarbeid med de andre partiene i nasjonalforsamlingen.

Demonstrasjoner Om lag 200 politifolk rykket ut da demonstrasjonen mandag kveld var i ferd med å komme ut av kontroll. Flere kastet egg, flasker og steiner mot politiet, og noen knuste også vinduer i Alltinget, der statsministeren holdt trontalen. En rekke barnefamilier deltok i demonstrasjonen, der det ble tent bål og slått på trommer, mens det ble ropt slagord mot Det internasjonale pengefondet (IMF).

Mange islendinger sliter med å betale ned lånene sine og risikerer i verste fall å få boligene sine solgt på tvangsauksjon samtidig som de blir sittende igjen med stor gjeld.

Nesten 40.000 husholdninger skal være ute av stand til å betjene gjelden sin.

(NTB)