Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islandske Glitnir underslo 415 mill.

Skal ha svindlet norske Eksportfinans siden 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Finanavisen og Dagens Næringsliv melder i dag at Glitnir Bank Island skal ha svindlet Eksportfinans siden sommeren 2006.

Underslaget på hele 415 millioner kroner blir nå politianmeldt.

- Vi er i sjokk. Noe lignende har aldri skjedd i vår 46-årige historie, sier administrerende direktør Gisele Marchand i Eksportfinans til Finansavisen.

Beholdt lånte penger

Eksportfinans eies av staten og banker som driver i Norge. Konsernet, som ble etablert i 1962, låner ut penger til eksportsektoren og offentlig sektor.

Det angivelige underslaget har bakgrunn i tre store lån hvor Glitnir Bank Hf fungerte som agent.

Glitnir sendte ikke betalingen videre til Eksportfinans, men beholdt pengene selv, da de norske kundene innfridde sine lån.

- Det ser ut som om de innfridde lånene har gått rett inn i Glitnirs funding. Vi betrakter dette som underslag, og er sjokkert over den forretningsmoralen som er utvist her, sier Marchand til Finansavisen.

SLITER: Islandske Glitnir er satt under offentlig administrasjon. Nå beskylder norske Eksportfinans Islands tredje største bank for gigantsvindel. Foto: OLIVIER MORIN/AFP
SLITER: Islandske Glitnir er satt under offentlig administrasjon. Nå beskylder norske Eksportfinans Islands tredje største bank for gigantsvindel. Foto: OLIVIER MORIN/AFP Vis mer

Krever 500 mill.

Eksportfinans begjærer nå arrest i Glitnirs norske eiendeler. Dette betyr at Eksportfinans kan få tilgang på de 300 millioner kronene som SpareBank 1 Alliansen kjøpte norske Glitnir for i går.

I tillegg flagger Eksportfinans et krav mot den islandske banken på ytterligere 85 millioner kroner, slik at det samlede kravet blir på 500 millioner kroner.

Dette kravet har sammenheng med et lån gitt i samarbeid med mange banker, skriver Dagens Næringsliv.

image: Islandske Glitnir underslo 415 mill.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!