Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islendingene gjør aske til penger

Nå kan du kjøpe vulkansk aske fra Eyjafjallajökull.

POPULÆR ASKE: Asken fra Eyjafjallajökull på Island har blitt en populær vare fra sagaøya. Arkivfoto: Reuters/Ingolfur Juliusson/Scanpix
POPULÆR ASKE: Asken fra Eyjafjallajökull på Island har blitt en populær vare fra sagaøya. Arkivfoto: Reuters/Ingolfur Juliusson/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det begynte med at vi fikk en forespørsel fra en som ønsket å få tilsendt vulkansk aske fra Eyjafjallajökull. Det førte til at vi prøvde å legge det ut for salg på lørdag, sier Sófus Gústavsson til Dagbladet.

Han er daglig leder for den islandske nettbutikken Nammi.is, og forventet å selge kanskje fem eller seks krukker med aske, men fikk inn 12 bestillinger bare den første dagen.

Overrasket- Nå snakker alle om det. Folk er overrasket over at dette kan være et produkt man kan tjene penger på. Vi sender nå aske over hele verden; til Australia, USA, Tyskland, Finland og Norge. Det er blitt veldig populært, sier han.

Altså har vi ikke fått nok av asken som lammet norsk og store deler av Europas flytrafikk. I dag fortalte islandske aviser om det «nye» produktet - det førte til stor pågang for den forholdsvis lille nettbutikken.

- Akkurat nå er det 150 personer som er inne og ser på produktet. Vi registrerer et nytt salg hver eneste time, sier Gústavsson.

112 kronerPrisen for 160 gram vulkansk aske er 3 900 islandske kroner uten moms. Det tilsvarer 112 norske kroner. Pengene går til organisasjonen ICE-SAR, som siden vulkanutbruddet har jobbet sammen med politiet i det omfattende opprydningsarbeidet.

- 112 kroner er kanskje en litt høy pris for det som tilsvarer et melkeglass med aske, men vi blir sikkert å lage mindre versjoner. 160 gram er tross alt ganske mye aske.

- Dette er en gave til den som har alt, mener Gústavsson.

Nettbutikken, som selger alt av islandske produkter til utlandet, har ifølge Gústavsson aldri hatt flere kunder enn etter vulkanutbruddet. De fleste kundene er norske.

- Det doblet seg først etter bankkrisa, og nå ser vi nok en dobling, sier han.

Les også:• Nå spruter Eyjafjallajökull aske opp i atmosfæren igjen
Storbritannia rammes av ny askesky

FÅR IKKE NOK AV ASKEN: Det viser seg at folk over hele verden, selv etter å ha blitt «askefast», ikke har fått nok av asken fra Eyjafjallajökull. Nå kjøpes den fra nettbutikken Nammi, som i utgangspunktet selger godteri. (Faksimile)
FÅR IKKE NOK AV ASKEN: Det viser seg at folk over hele verden, selv etter å ha blitt «askefast», ikke har fått nok av asken fra Eyjafjallajökull. Nå kjøpes den fra nettbutikken Nammi, som i utgangspunktet selger godteri. (Faksimile) Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!