Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islendingene gjør opprør. Nå har de begynt å tilbe 5000 år gamle guder fra Midtøsten

Vil ha «skattefradrag».

SUMERISK MYTOLOGI: I et religiøst opprør melder store mengder islendinger seg inn i et sumerisk trossamfunn i disse førjulstider. Dette for å unngå å betala den årlige avgiften til andre religiøse trossamfunn. Foto: NTB Scanpix
SUMERISK MYTOLOGI: I et religiøst opprør melder store mengder islendinger seg inn i et sumerisk trossamfunn i disse førjulstider. Dette for å unngå å betala den årlige avgiften til andre religiøse trossamfunn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den islandske grunnloven står det at den evangelisk-lutherske kirke er landets statskirke, og at den «skal støttes og beskyttes av staten».

I tillegg er det slik at alle islendingene i et landsdekkende register må oppgi hvilken religion de tilhører, samt betale omlag 700 kroner i årsavgift til sitt respektive trossamfunn.

Dette har fått mange av landets beboere til å se rødt, og mange har rett og slett gjort opprør mot det etablerte systemet. De har omfavnet en tradisjon som går mye lenger tilbake i tid enn selv kristendommen kan strekke sine røtter - sumerisk mytologi. Det skriver The Guardian.

«Skattefradrag» Tradisjonen, som har legendariske guddommer som Tiamat, Lahmu og Abzu, er kanskje mest kjent for sitt episke dikt, Gilgamesj.

Den hadde sitt utspring i den sumeriske sivilisasjonen, også kalt «sivilisasjonens vugge, for omlag 5000 år siden, men nå har den altså fått en renessanse på et av de minst sannsynlige steder.

Islendingene, som vanligvis forbindes med troll og vetter, har altså trykket troen til sitt bryst, men årsaken er nok mindre religiøs enn man kanskje skulle tro.

Lederne av den sumeriske tradisjonen på Island har nemlig lovet alle sine følgere et «skattefradrag». De trenger nemlig ikke å betale den årlige kontigenten. I tillegg er en av deres fanesaker at religionsregisteret skal avskaffes.

- Man kan ikke velge det bort. De som ikke tilhører en registrert religion betaler rett og slett bare høyere skatt. Vi vil at dette skal være valgfritt, og i et moderne samfunn bør ikke staten ha en slik oversikt over befolkningens religiøse tilhørighet, sier Svein Thorhallsson, som fungerer som talsperson.

Kritikk Omlag 3100 personer har så langt meldt seg inn i det sumeriske trossamfunnet i løpet av de siste to ukene. Dette utgjør nesten én prosent av den totale befolkningen.

Stefán Bogi Sveinsson, som er en representant det progessive partiet, ber om at de ikke lenger skal være et registrert trossamfunn.

- Ingen har registrert seg i denne organisasjonen for å faktisk praktisere religionen. Motivene deres er derimot todelte. De vil få penger tilbake, og de vil protestere mot den gjeldende lovgivningen og andre religiøse organisasjoner, sier han.

Det er ikke Thorhallsson enig i.

- Spørsmålet er jo hva som er definisjonen på en religiøs organisasjon, og hvordan man måler tro, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media