RUNGENDE NEI: Islendingene sa et rungende nei til Icesave-avtalen under folkeavstemningen lørdag. Foto. REUTERS/SCANPIX
RUNGENDE NEI: Islendingene sa et rungende nei til Icesave-avtalen under folkeavstemningen lørdag. Foto. REUTERS/SCANPIXVis mer

Islendingene sier nei til Icesave-avtalen

Vil ikke betale omstridt milliardgjeld til Storbritannia og Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Islendingene sier som ventet nei til den omstridte Icesave-avtalen, viser foreløpige resultater fra folkeavstemningen.

Nei-siden ledet med hele 98 prosent da de første 18.000 stemmene var talt opp. Rundt 230.000 islendinger hadde stemmerett i folkeavstemningen.

Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir, som på forhånd betegnet folkeavstemningen som meningsløs og holdt seg hjemme på valgdagen, bekreftet det klare nei-flertallet og gjorde det samtidig klart at hun vil fortsette.

Milliardgjeld

Icesave-avtalen går ut på at Island skal betale om lag 30 milliarder kroner til Nederland og Storbritannia som kompensasjon for tapene de to landene dekket da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Sigurdardóttir beskylder britene og nederlenderne for å holde Island som «gissel» ved å stille seg i veien for utbetaling av kriselån fra Det internasjonale valutafondet (IMF) inntil en ny Icesave-avtale kommer på plass.

Ny avtale

En ny avtale er helt avgjørende for å få Islands skakkjørte økonomi på fote igjen, mener Sigurdardóttir.

Alltinget på Island hadde godtatt Icesave-avtalen som islendingene forkastet lørdag, samtidig med at regjeringen innledet forhandlinger om en ny avtale.

Islands finansminister Steingrímur Sigfússon sier han tror en ny avtale vil være i boks «i løpet av de kommende ukene, kanskje tidligere».

Betyr lite

Han understreker at et nei-flertall mot den foreliggende avtalen ikke betyr at Island nekter å betale.

- Vi vil stå ved våre forpliktelser. Å si noe annet er svært farlig for dette landets økonomi, advarer han.

En mer langvarig forsinkelse kan føre til en reduksjon i Islands bruttonasjonalprodukt på 2-3 prosent i år, frykter Sigfússon. (NTB)


AVGA IKKE STEMME: Islands statsminister avga ikke stemme i lørdagens folkeavstemning, som hun betegnet som meningsløs. Foto: REUTERS/SCANPIX
AVGA IKKE STEMME: Islands statsminister avga ikke stemme i lørdagens folkeavstemning, som hun betegnet som meningsløs. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer