UPOPULÆR: Islendingene mener denne mannen har mye av skylda for finanskrisen som rammet landet hardt. Foto: AP Photo/Arni Torfason/Scanpix
UPOPULÆR: Islendingene mener denne mannen har mye av skylda for finanskrisen som rammet landet hardt. Foto: AP Photo/Arni Torfason/ScanpixVis mer

Islendingene vil stille eksstatsminister for retten

Tidligere samfunnstopper får skylda for finanskrisa som rammet landet hardt. Folket mener de bør stilles til retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I en meningsmåling utført for avisa Frettabladid svarer 61 prosent at de ønsker at regjeringsmedlemmene bør stilles for retten, mens 39 prosent svarer nei.

Tidligere i september konkluderte en granskingskommisjon i nasjonalforsamlingen Alltinget med at statsminister Geir Haarde og tidligere utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, tidligere finansminister Arni Mathiesen og tidligere næringsminister Björgvin Sigudsson gjorde seg skyldige i grov forsømmelse og bør stilles for retten. Konklusjonen var ikke enstemmig.

Truer koalisjonen Rapporten er de siste to ukene blitt drøftet intenst i Alltinget. Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ønsker ikke en tiltale mot de tidligere politikerne, og saken truer med å rive i stykker regjeringskoalisjonen.

En eventuell rettssak mot Haarde og de andre eks-regjeringsmedlemmene vil bli holdt i en spesialdomstol som ble opprettet i 1905 for å behandle saker mot regjeringsmedlemmer, mistenkt for lovbrudd. Domstolen har aldri hatt en eneste sak på sitt bord.

Bankkrise Islands tre største banker, Kaupthing, Glitnir og Landsbanki, røk over ende høsten 2008, neddynget i gjeld som følge av sin voldsomme iver etter å ekspandere i utlandet.

Islands økonomi fikk store problemer som følge av bankkrisen, og daværende statsminister Geir Haarde, sentralbanksjef David Oddsson og en rekke andre tidligere topper har fått skylden for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene.

(NTB)