Islendinger evakueres fra mulig vulkanutbrudd

Islandske myndigheter har begynt å evakuere folk fra området ved landets største vulkan der det advares mot utbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kunngjorde tirsdag at de har besluttet å stenge og evakuere området nord for Vatnajökull i den sørlige delen av landet på grunn av seismisk aktivitet i Bardarbunga-vulkanen.

Forskerne mener at asken fra et utbrudd i den enorme vulkanen under Islands største isbre ville stanse all flytrafikk i Nord-Europa og Nord-Atlanteren, på samme måte som for fire år siden da vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull hadde utbrudd.

De frykter også at flommen fra smeltende is fra isbreen kunne gjøre stor skade på infrastrukturen i landet.

Islandske meteorologer hevet mandag farenivået for utbrudd ved Bardarbunga til nest høyeste nivå.

Det har vært intens jordskjelvaktivitet under vulkanen siden lørdag, men foreløpig er det ingenting som tyder på at et utbrudd er i gang.

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Landets meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

- Ettersom magmabevegelse grunnere enn 10 kilometer tyder på økt fare for vulkanutbrudd, har fargekoden for Bardarbunga blitt endret til oransje, heter det i uttalelsen fra det meteorologiske instituttet.

- Det er ingen tegn til utbrudd nå, men vi kan ikke utelukke at den pågående aktiviteten vil føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til jøkulhlaup og askeutslipp.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer.

(NTB)