- NEI TAKK: En demonstrant gir uttrykk for sin EU-holdning foran statuen av Islands grunnlegger, Ingolfur Arnarsson, i hovedstaden Reykjavik, under en finanskrise-demonstrasjon i desember 2008. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP
- NEI TAKK: En demonstrant gir uttrykk for sin EU-holdning foran statuen av Islands grunnlegger, Ingolfur Arnarsson, i hovedstaden Reykjavik, under en finanskrise-demonstrasjon i desember 2008. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFPVis mer

Islendinger vil lukke EU-døra

Island setter trolig kroken på EU-døra etter lørdagens valg. For godt, håper nei-folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er flertall mot medlemskap i befolkningen, til og med i regjeringen er ikke alle for. Island må være det eneste landet som søker uten å ha lyst til å bli med, ler Gunnlaugur Ólafsson i nei-bevegelsen Heimssyn.

Midt i krisetidene på Island søkte landet medlemskap i EU. Siden har forhandlingene gått sin gang, men lørdag er det valg. Og da er det trolig slutt.

- Islands interesser blir ikke best tjent gjennom å være med i EU, sier Senterpartiets leder Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Han har lovet velgerne at forhandlingene ikke skal fortsette uten deres samtykke. Når Senterpartiet konkurrer med nei-folket i Selvstendighetspartiet om å bli størst i lørdagens valg, ser EU-planen ut til å være død.

Nei-vind - Hvis man vil dramatisere det, lever ikke den saken etter valget, sier nei-mann og tidligere justisminister Björn Bjarnason.

Det var faktisk en periode islendingene var litt mer vennlig innstilt overfor EU. Mens krisen herjet i 2008, tippet ja-siden en stund over i flertall. Året etter fikk sosialdemokratene fra regjeringsposisjon flertall for å søke medlemskap.

- Sosialdemokratene misbrukte situasjonen den gangen for å presse oss inn i EU, mener Bjarnason.

I takt med den økonomiske bedringen har nei-vinden blåst hardt. Det hjelper ikke at eurolandene er i krise, og at Island krangler med Brussel om det viktige makrellfisket. Nei-siden står nå på rundt 60 prosent.

Tung sak EU-saken er blitt tung å fronte for sosialdemokratene, som står rimelig alene på barrikadene for et medlemskap.

- Jeg vil ikke at et lite maktsentrum på Island skal få bestemme alene hvordan Island skal se ut. Jeg tror det er viktig at vi er en del av en større helhet, sier Sigrídur Ingibjörg Ingadóttir, sosialdemokratenes listetopp i Reykjavik.

Sosialdemokratene i Samfylkingin mener Island vil bli en supermakt i EU på fiskeri. Og de mener euroen er løsningen på Islands valutaproblemer.

- Økonomisk kommer det til å hjelpe oss, men jeg tror også samfunnsmessig at det vil være viktig, sier Ingadóttir.

Men etter fire år i regjering ligger partiet an til et sviende nederlag på lørdag.

Vanskelig salg - Skal debatten bli aktuell igjen, trenger man nye argumenter. Og hvilket parti vil ta saken opp om sosialdemokratene taper 20 prosentpoeng? Hvem blir den som skal kjempe for medlemskap? spør nei-mannen Björn Bjarnason.

Jo tettere det politiske samarbeidet i EU blir, jo vanskeligere blir det å selge et medlemskap og tap av suverenitet på Island.

- Å prøve å bevege Europa stadig nærmere et Forente stater vil vise seg både økonomisk og sosial farlig, mener Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i Senterpartiet.

EØS Mens Island har diskutert å bli med i EU, har de ikke hatt den samme debatten om EØS-avtalen som Norge. Bjarnason mener både EØS og Schengen-avtalen fungerer for Island.

- EØS er ikke uten sine feil, men det er lite diskusjon på Island om å gå ut av avtalen. Jeg tror ikke det er nødvendig. For øyeblikket må EØS gjøre nytten, sier Gunnlaugsson.

Til høsten Gunnlaugur Olafsson i Heimssyn regner med en folkeavstemning til høsten om forhandlingene skal skrinlegges. Han vil ikke erklære EU-spørsmålet dødt før søknaden er tatt av bordet.

For selv om et klart flertall av islendingene sier nei til medlemskap, er det et lite flertall som ønsker å forhandle ferdig for å se hva som blir lagt på bordet.

Ja-siden håper det betyr at islendingene ikke har avskrevet medlemskapet helt. Nei-siden mener det betyr at de vil se den dårlige avtalen for å si nei en gang for alle.

(NTB)