Isman (45) vil starte kameldrift på Løten

Abduraman Isman Abdille (45) fra Somalia drømmer om kamelslakteri. Midt i kaldeste Løten i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØTEN (Dagbladet): Det er minus 10 grader og klokka er ikke passert fire på ettermiddagen. Ute på de snødekte jordene i Amadeus dyrepark i Løten i Hedmark tripper fire baktiske kameler - tydelig uinteressert i den kalde norske vinteren. Abduraman Isman Abdille klapper kamelen Igor og smiler lurt. Han er en av over 100 flyktninger i Løten kommune som ønsker å starte opp med kameldrift.

Siden Abdille kom til Norge for åtte år siden har han ikke vært i arbeid.

Hjemme i Somalia drev han med kameler. Akkurat det har han lyst til å fortsette med.

- Drømmen er å kunne starte et kamelslakteri eller selge kamelmelk. Jeg har lyst til å jobbe i Norge og kamel er noe jeg har drevet mye med før. Det kan jeg, sier Abdille.

20 kameler i 2006 

En «kamelfabrikk», der det blir produsert melk, kjøtt, ull og skinn kan bli realisert.

Flyktninghjelpen i Løten kommune har søkt departementet om en million kroner i støtte til å kjøpe 20 kameler. Planen er å starte opp produksjonen før året er omme.

- Vi jobber for å integrere flyktningene i lokalsamfunnet og da trenger vi arbeidsplasser. Vi har prøvd så mange prosjekter og tiltak som ikke har fungert og fant ut at vi måtte tenke i nye baner, sier Wenche Irene Stenseth, daglig leder for flyktningtjenesten i Løten.

 DRØM: Siden Abduraman Isman Abdille kom til Norge for åtte år siden har han vært uten jobb. Nå kan drømmen om kameldrift på Løten bli realisert. Foto: Frank Karlsen
DRØM: Siden Abduraman Isman Abdille kom til Norge for åtte år siden har han vært uten jobb. Nå kan drømmen om kameldrift på Løten bli realisert. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Hun opplever at mange flyktninger savner sine hjemland, og mener det er viktig å gi dem selvrespekt og stolthet ved å la dem jobbe med noe de har kunnskap om og interesse for.

- Mange av flyktningene i vår kommune kommer fra Afrika og flere har vokst opp med kameldrift. Kamelens skinn, hår og melk er flotte produkter. Man forsker blant annet på kamelens melk fordi den har et lavt laktuloseinnhold og fordi den også inneholder insulin. Jeg håper at dette kan bli en nasjonal satsing, sier Stenseth.

Hun sier at reaksjonene i forbindelse med prosjektet har vært positive, men at lokalbefolkningen har rynket litt på nesa.

- Jeg hørte på lokalradio i dag og det virker som om dette har kommet som ei bombe på Løten-befolkningen. Jeg er ikke gal og mener alvor, men jeg har forståelse for at noen synes dette er litt på kanten.

Mattilsynet skeptisk
Flyktningene på Løten har vært både rørt og opprømt over det spesielle initiativet.

- Noen har grått og synes dette er helt utrolig. Vi bor jo i et landbruksområde hvor det drives med både hest og ku. Hvorfor kan vi ikke drive med kameler?

Men Mattilsynet er skeptisk til prosjektet.

- Generelt sett er det et forbud mot å ta inn eksotiske dyr i Norge. Det er av hensyn til dyrene, som helst skal leve i sine naturlige omgivelser. Noen dyreparker har kameler, men dette dreier seg om kameler som holdes i dyrepark, ikke kameler som holdes som husdyr, sier Eivind Liven, regiondirektør for Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

Han sier at det må helt spesielle betingelser til for at Mattilsynet gjør unntak fra bestemmelsene om importforbud.