Ismur rundt Østerrike

PARIS/OSLO (Dagbladet): USA vurderer å slutte seg til ismuren som EU-landene vil senke rundt Østerrike. I EU er det bred oppslutning bak den alvorlige trusselen etter at Folkepartiet i går kveld dannet regjering med Jörg Haiders Frihetsparti. Unntaket er partiene på ytterste høyre fløy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var det full enighet mellom Jörg Haiders Frihetsparti og det konservative Folkepartiet i Østerrike. Hvis alt går etter planen blir det høyrekstreme Frihetspartiet med i Østerrikes nye regjering. Dermed trosser Østerrike trusselen om politisk isolasjon fra Europa og USA.

Hagen og Le Pen

Det store grosset av opposisjonspartier i Europa har støttet opp om sine regjeringers beslutning. Bare de ytterliggående høyrepartiene går imot. I Paris uttalte den franske høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen at EU opptrer «opprørende» ved å true med å isolere Østerrike politisk.

- Det er opprørende at Østerrike betraktes som kjettersk mens man aksepterer at Stalins, Maos og Pol Pots kamerater er med i regjeringene i Frankrike og Italia, sier Le Pen.

I Danmark mener Dansk Folkeparti at det er uakseptabelt at Danmark gir sin støtte til trusselen om å isolere Østerrike.

I Norge har Carl I. Hagen reagert:

- Folk kaster seg på en bølge. Det kan nesten sammenliknes med tidligere tiders heksejakt, uttalte partilederen til NTB.

Dokumentasjon

Israel kaller hjem ambassadør fra Østerrike
Israel kaller hjem ambassadør fra Østerrike Vis mer

Hagen savner dokumentasjon bak regjeringens begrunnelse for å fryse ut Østerrike i tilfelle Frihetspartiet kommer i regjering.

- Jeg vil ikke være med på noen heksejakt uten dokumentasjon, sier Hagen.

Utenriksminister Knut Vollebæk avviser at regjeringen mangler dokumentasjon bak beslutningen om å følge EU-fronten mot Østerrike.

- Jeg ser ikke noe behov for å invitere representanter fra Frihetspartiet til Norge for å finne ut hva de står for. Vi vet hva de står for gjennom en rekke uttalelser fra Jörg Haider. Deres standpunkter er godt dokumentert, sier Vollebæk til Dagbladet.

USA med

I går kom også verdens eneste supermakt på banen. USA vil nøye vurdere sitt forhold til Østerrike dersom Frihetspartiet blir med i regjeringen, opplyste David Leavy, talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet.

- Vi har notert hva EU har sagt, og dersom Frihetspartiet blir med i regjeringen, må vi vurdere hvordan det vil påvirke våre interesser og hvilke skritt vi skal ta, sa Leavy.

EU-landenes trussel om å bryte all tosidig politisk kontakt med Østerrike dersom Haider kommer i regjering, er svært oppsiktsvekkende. Det er en reaksjonsform som vanligvis forbeholdes diktaturer eller land der grove brudd på menneskerettighetene finner sted.

Enkelte venstrepartier har uttrykt frykt for at EU-formannskapets trussel signaliserer en større vilje fra EU til å blande seg inn i interne politiske forhold i medlemslandene, selv om de støtter den harde linjen overfor Frihetspartiet.