IS har tatt titusener som gisler. Skal bruke dem som menneskelige skjold

- Mange av dem som nektet å adlyde ordre ble skutt på stedet, sier FN. 

PÅ FLUKT: Sivile på flukt fra Mosul. Ikke alle er så heldige. Foto: REUTERS/Stringer/NTB/Scanpix
PÅ FLUKT: Sivile på flukt fra Mosul. Ikke alle er så heldige. Foto: REUTERS/Stringer/NTB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De mange tusen gislene er fraktet til strategiske steder i Mosul - som for to år siden var en by på nesten to millioner innbyggere. Der skal de brukes som menneskelige skjold når kurdiske styrker og irakiske soldater rykker fram mot byens sentrum.

De menneskelige skjoldene vil bli utplassert mellom de forsvarende IS-soldatene og de fremrykkende styrkene.

Skutt på stedet

De som ikke adlyder ordre om å bli kommandert ut som menneskelige skjold, blir skutt. De som ble skutt på onsdag var 190 irakiske soldater og rundt 40 sivile, melder FN.

- Mange av dem som nektet å adlyde ordre ble skutt på stedet, sier FNs talskvinne for menneskerettigheter, Rawina Shamdasani, til avisa The Guardian.

- IS har tvunget flere titusener fra sine hjem i enkelte bydeler i Mosul, sier Shamdasani.

Forskanser seg i byen

Rundt 700 000 sivile skal være igjen i Mosul, der en større militær offensiv for å jage ut IS-soldatene i byen startet for halvannen uke siden. Den omfattende gisseltakingen betyr at mange IS-soldater ikke kommer seg ut av Mosul, og har bestemt seg for å forskanse seg i byen, og ta med seg flest mulige sivile i døden. Slaget om Musul har lenge vært et varslet blodbad. Det meste tyder på at det for alvor har startet nå.

I KRIGSSONEN: En soldat fra kurdiske Peshmerga fanget dramatiske øyeblikk i krigen mot IS. I en video tatt med et kamera festet på kroppen hans, befinner han og de andre soldatene seg i en skuddutveksling med IS i byen Khazer like utenfor Mosul i Irak. Video: Facebook / Rudaw via Storyful Vis mer

Det er flere militære grupper som nå angriper Mosul fra flere kanter. Det er irakiske kurdere, grupper av irakiske sjia-muslimer, Den irakiske hæren, og Den iranske elitestyrken revolusjonsgarden som ny rykker fram. Amerikanerne har sine folk på bakken, og 2000 tyrkiske soldater står også utenfor Mosul.

Oppskrift på massakre

De kurdiske peshmerga-soldatene er trolig de militært mest effektive av disse gruppene. Nyhetsbyrået Reuters melder om feiring blant lokalbefolkningen i landsbyen Fadiilya i utkanten av Mosul etter at kurderne kastet ut IS-soldatene i landsbyen.

TUNNELL: I en tunnell under en moske i en landsby 20 km nord for Mosul bodde IS-krigerne. IS-krigerne ble funnet og drept av kurdiske Peshmerga-styrker. Video: Rudaw Vis mer

De fleste innbyggerne i Mosul er sunni-muslimer, slik også IS-krigerne er. Frigjørerne er imidlertid for den meste sjiaer. Det er derfor frykt for at sjia-militsen vil bruke vold mot sunni-befolkningen i Musil. Det at IS onsdag massakrerte 190 irakiske soldater - som det er grunn til å tro er sjaer - er en oppskrift på hevn og enda mer vold fra de framrykkende sjia-militsenes side.

CNNs Nick Paton Walsh havner midt kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Video: CNN Vis mer