Corona

Isolasjon i Thailand:
- Traumatisk

Familieferien tok en brå vending da sønnen på ni år testet positivt for corona. Nå sitter hele familien isolert på to sykehusrom i Thailand. - Det var en ganske stusslig julaften, sier moren.

HER ENDTE FERIEN: Sykehusrommet der Silje Hoel Nicolic og den ene sønnen må oppholde seg mesteparten av tida i Thailand. Foto: Privat
HER ENDTE FERIEN: Sykehusrommet der Silje Hoel Nicolic og den ene sønnen må oppholde seg mesteparten av tida i Thailand. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Vi vil bare komme oss hjem, sier Silje Hoel Nikolic (38) til Dagbladet.

Hun har nå vært ni dager i isolasjon på et sykehusrom på Phuket i Thailand sammen med sønnen på ni år.

- Vi fikk beskjed om at niåringen skulle isoleres alene på sykehus i ti dager. Det var uaktuelt å la ham være alene uten besøk fra oss, så jeg ble med, sier Hoel Nikolic.

Familien på fire fra Vinterbro i Follo tok hver sin PCR-test da de landet i Thailand 18. desember, og måtte være i karantene på hotellrommet i 24 timer i påvente av resultatene. Sønnen på ni år testet positivt for covid-19 samme kveld.

Det var Østlandets Blad som først omtalte saken.

- Traumatisk opplevelse

- Han fikk lett feber 18. desember, dagen han fikk påvist smitte. Ellers har han ikke hatt noe særlig med symptomer. Likevel må han være ti dager på sykehus, sier Hoel Nikolic.

Hun forteller om et skremmende møte med ambulansepersonell kledd i smittevernutstyr, blålys og strenge regler.

- Det var en ganske traumatisk opplevelse. Det var til og med en ansatt som gikk etter oss på sykehuset og moppet golvet der vi gikk, sier hun.

38-åringen forteller at det tok lang tid før de fikk vite hva som skulle skje etter at de mottok testresultatet.

- Ting tok tid, og sønnen min og jeg ble først hentet til sykehuset dagen etter. Likevel må vi oppholde oss i ti dager på sykehuset, sier hun.

Mor og sønn ble tildelt et rom på det private sykehuset, og fikk beskjed om ikke å bevege seg utenfor «den store døra», men holde seg til gangen utenfor rommet. Samtidig ble mannen og sønnen på elleve år satt i karantene på hotellrommet, ifølge Hoel Nikolic.

Så testet elleveåringen positivt

Lille julaften tok far og sønn en PCR-test, og på julaften fikk de beskjed om at elleveåringen også var coronasmittet. Nå sitter også de i isolasjon på et annet rom på samme sykehus.

- De har allerede vært seks dager i isolasjon på hotellrommet, men må likevel være ti dager på sykehuset, og det er ikke snakk om at de kan dra en time før, sier moren.

Hoel Nikolic forteller at familien gjorde alle forberedelsene de skulle i forkant av reisen, og viser til «Phuket Sandbox»-programmet som skal gjøre det lettere for turister å reise til Thailand. Fullvaksinerte reisende trenger ikke å sitte i karantene, men må bo i Phuket i minst sju netter.

Familien var forberedt på karantene i 24 timer på et godkjent karantenehotell, og booket derfor hele oppholdet på et såkalt SHA+ hotell. Forutsetningen var at de voksne var fullvaksinerte, at alle tok negative PCR-tester seinest 72 timer før avreise, og at de tok ny PCR-test ved ankomst.

Hun hevder at de ikke hadde fått informasjon fra reiseselskapet TUI om at de risikerte ti dager i isolasjon på sykehus dersom de ble smittet.

- TUI har fraskrevet seg alt ansvar og overlatt oss til oss selv. Vi visste at det var en risiko for å bli smittet, selv i Thailand, men TUI har markedsført karantene på hotell, og at de skulle samarbeide med myndighetene, hevder hun.

Hun hevder også at TUI ikke har vært behjelpelige etter at familien ankom Thailand.

- Bildet TUI ga oss av «Smilets land» er lang fra det som er realiteten. Vi har satt vår lit til TUI, men da vi fikk telefonen om at niåringen var smittet, fikk vi beskjed av TUI om å følge de lokale myndighetene. Det syntes vi var veldig vanskelig. Vi ble overlatt til oss selv, hevder hun.

Også den norske ambassaden ba familien om å følge reglene i landet de oppholder seg i, ifølge Hoel Nikolic.

ÆSJ: Denne thailandske familien på fire, er langt inne i drømmeland. Så kommer det en inntrenger som skal forstyrre nattesøvnen. Video: Kameraone. Reporter: Anton Lier / Dagbladet. Vis mer

Kommunikasjonssjef i TUI, Adam Györki, forteller til Dagbladet at TUI som selskap har ansvar for å ta vare på sine gjester fra de bestiller reisen, til de kommer hjem igjen til Norge.

- Men etter å ha testet positivt for covid-19 i Thailand er det thailandske myndigheter som bestemmer hvor lenge de skal sitte i karantene, og om de vil at du skal være på sykehus i mellomtida, sier Györki.

TUI skal likevel være der for kundene i mellomtida og hjelpe med det de kan, påker han, og forteller at TUI beklager dersom familien opplever at selskapet ikke har vært behjelpelige gjennom samtale eller på andre måter.

- Ganske paranoid

Hoel Nikolic forteller at alt nå handler om å unngå ti nye dager på sykehuset.

- Det er helt forferdelig. I starten handlet det bare om at jeg ikke måtte bli smittet av sønnen min fordi vi deler rom. Det er vanskelig å vise omsorg for barnet ditt samtidig som du tar avstand, sier moren.

Til sjuende og sist handler det om å komme seg hjem til Norge, og slippe ti dager til på sykehuset, forteller hun, og innrømmer at hun har blitt litt paranoid av oppholdet på sykehuset.

- Å unngå å bli smittet på lukket smitteavdeling gjør en ganske paranoid. Jeg har vasket og spritet og holdt avstand. I gangen utenfor rommet kan covidpasienter gå rundt og hente ting, så jeg holder meg inne på rommet med sønnen min.

Hoel Nikolic sover på sofaen, og sønnen ligger i sykesenga. Hun forteller at hun har på munnbind hele tida - også når hun sover.

- I tillegg kommer det sykepleiere inn for å ta statussjekk av sønnen min, og da kommer det masse luft fra gangen inn. Det tenker jeg også over, og enhver kan jo bli ko-ko av det, sier hun.

Dersom alt går etter planen, kan mor og sønn forlate sykehuset midnatt natt til 29. desember. Mannen og elleveåringen må være på sykehuset til 3. januar.

- Vi vil bare komme oss hjem, sier hun, og kommer med en advarsel til andre som har planer om å reise.

- Hadde vi visst at man må isoleres på sykehus, så hadde vi aldri reist, spesielt når vi reiser med barn. Jeg vil advare andre som har planer om å reise, om ikke å reise. Jeg unner ingen andre dette, sier Hoel Nikolic til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer