Isolasjonens forbannelse

I Ullersmo fengsel er det en gruppe som skal opprette ro og orden. Vi kaller dem «dødsgjengen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTE ER DET VÅR,

men innenfor murene her i Ullersmo fengsel er det stadig vinter. Gjennom lange vintermåneder har vi fanger slitt med konflikter og depresjoner. Vinteren ble innledet med flere selvmordsforsøk. I Gjøvik fengsel døde en ung mann. Tjuetre timer isolasjon på en seks kvadratmeter celle ble for mye for den varetektsfengslede fangen. Åtte uker med brev- og besøksforbud er et liv hinsides alfabetet. Det lar seg ikke beskrive hvordan det er å bli pågrepet, siktet og kastet på glattcelle. Gjennomgå lange og harde avhør for deretter igjen og igjen bli innelåst på den nakne cella. Angst og fortvilelse skjærer inn i sjela di. Isolasjonens forbannelse tar kvelertak. Livet og alt rundt deg blir mørkt. Maktesløsheten tar overhånd og håpet er ute. Den unge mannen på Gjøvik valgte å henge seg.

Selv om isolasjon som refselse formelt er opphevet, er kriminalomsorgens svar på fangenes problemer stadig mer isolasjon og enda mer nitidig kontroll. Fengselslivet skal gjøres enda mer ulevelig. Selvmord i norske fengsler forklares med at fangene får psykiske og sosiale problemer etter det gale man har gjort. Selvmordsforsker Yngve Hammerlin i kriminalomsorgen påstår at selvmordet skyldes kriminelle handlinger før fengsling. Han retter søkelyset vekk fra kriminalomsorgens mangel på behandling og omsorg for de innsatte. Fangers dødsfall i norske fengsler blir hemmeligholdt innenfor kriminalomsorgen. Likene blir hentet, og alt fortsetter som før. Fanger som dør, burde tenkt over konsekvensene allerede før de begikk kriminelle handlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer