Isolerer Saddam

Amerikanerne kan ha skiftet taktikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs øverstkommanderende sier de vil isolere Bagdad fra resten av landet. CNN melder at innbyggerne ikke får lov til å forlate byen.

Amerikanerne kan ha skiftet taktikk. Generalstabssjef Richard Myers sier nå at de amerikanske styrkene vurderer å la være å storme byen. I stedet kan Bagdad bli isolert og beleiret.

Myers sa på en pressekonferanse i Pentagon at USA kanskje kan begynne å lage en overgangsregjering for Irak mens Bagdad er isolert.

- Når Bagdad blir isolert, kommer ikke hovedstaden lenger til å kontrollere resten av landet, sier han.

- Det som da skjer i Bagdad, blir nærmest ubetydelig for resten av landet.

Amerikanernes mål er å hindre Saddam og lederne i Bagdad i å styre sine folk utenfor hovedstaden. Saddam skal også miste kontrollen over vanntilførselen og strømmen. På denne måten svekkes Saddams autoritet både i og utenfor Bagdad.

Amerikanere på alle kanter

Bagdad er nå omringet av soldater hovedsaklig fra 3rd Infantry Division på vestsiden. Troppene har støtte av Apache- og Kiowa-helikoptre og utgjør nærmere 20 000 mann.

Men de møter også stor motstand: Saddams Medina-divisjon forsvarer Bagdad fra vest. Dette er en elitedivisjon som også har fått forsterkninger fra Nebukadnesar-divisjonen. Til sammen kan det dreie seg om 30 000 soldater.

På østsiden står amerikanske marinesoldater, blant annet 1st Marine Division. De er litt lenger unna byen enn troppene på vestsida, men utgjør et sted mellom 20 000 og 30 000 mann, støttet av tanks. Disse troppene kan dessuten regne med betydelig luftstøtte, marinesoldatene alene har nesten 400 forskjellige kampfly tilgjengelig.

Marinesoldatene møter Bagdads andre infantridivisjon. Styrkene skal ha blitt forsterket med vanlige soldater. Amerikanerne tar dette som et tegn på at styrkene har lidd store tap og ikke er så sterke som tidligere.

Hvor er motstanderne?

Amerikanske, britiske og australske spesialstyrker er også i Irka. Flere av disse befinner seg i den irakiske ørkenen sør for Irak og kan operere uten at hvert steg de tar, blir rapportert: Her er ikke journalister 'embedded'.

Luftrommet over Bagdad kontrolleres av kamphelikoptre og fly, i tillegg til at invasjonstyrkene har avanserte overvåkingsfly i bevegelse hele tida. Slik kan de måle omfanget av skader etter bombeangrep - og kanskje fange opp info om Saddam Hussein og hans nærmeste ledere.

I tillegg står Saddams Hamurabi-divisjon og Nida-divisjon på hver sin side av Bagdad for å stoppe de amerikanske inntrengerne.

Den republikanske garden står utenfor Bagdad på hver side. Selve Bagdad forsvares av Den spesielle republikanske garde - SRG, som ledes av Saddams sønn Qusay og regnes som en hard kjerne som skal forsvare landets ledere.

I går ble det rapportert at USAs 3rd Infantry Division var bare noen kilometer unna Bagdads bygrense. Men reporterne som fulgte soldatene, bemerker at motstanden rundt byen var uventet liten.

BBCs korrespondent inne i Bagdad, Rageh Omaar, sier at han er overrasket over at Bagdad fremdeles er en by uten militære sjekkpunkter og at folk beveger seg tilsynelatende fritt.

- Det ser ikke ut som en militarisert by. Det er et eller annet jeg ikke får til å gå opp: Hvor er de som skal forsvare byen? Ingen vet.

CNN meldte i dag morges at innbyggerne ikke lenger får forlate Bagdad.

Frykter gatemassakre

I snart to uker har britiske styrker kjempet med irakerne om kontrollen over Basra. Byen er beleiret, og britene har valgt å ikke gå inn i byen for ikke å falle i bakholdsangrep. En krig i bygatene øker tapene både blant de britiske soldatene og blant sivilbefolkningen i Basra.

Nå melder BBCs reporter Caroline Wyatt, som følger de britiske troppene, at britene har inntatt en bitteliten bit av Basra. Men de har ikke fått fotfeste enda, Wyatt nøyer seg med å kalle det 'tåfeste'. En teknisk skole har blitt overtatt. Irakiske soldater har brukt skolen som base når de har skutt mot britiske stillinger

- Det ser ut som om det er planen å ta bit for bit med stor tålmodighet, sier Wyatt.

(Kilder: Spiegel, BBC)

BOMBES:</B> Også i natt og helt frem til morgenkvisten har Bagdad blitt bombet. Skyting kunne høres på sørsiden.
SKIFTER TAKTIKK:</B> Amerikanerne er ikke sikre på at de vil gå inn i Bagdad. Kanskje de heller vil isolere Saddam så godt som mulig.