Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Isoleres på Juleøya

600 australiere befinner seg i Hubei. Nå vil myndighetene isolere dem 2600 kilometer unna fastlandet.

ØDE: Her er det planlagt at de australske statsborgerne skal innkvarteres. Foto: Google Earth
ØDE: Her er det planlagt at de australske statsborgerne skal innkvarteres. Foto: Google Earth Vis mer

Australia er sist ute i rekken av land som jobber med å evakuere sine statsborgere fra Wuhan og Hubei-provinsen. Planen er å fly de mest «isolerte og sårbare» av de 600 borgerne til en australsk øy kalt Christimas Island, eller Juleøya, hvor de vil bli satt i karantene.

Sammen med New Zealand, som har rundt 50 borgere i Wuhan, vil australske myndigheter evakuere folk fra den isolerte byen.

- Mange komplikasjoner

- Vi har vedtatt å forberede en plan for å hjelpe noen av de isolerte og utsatte australierne i Wuhan og Hubei-provinsen, sier Australias statsminister Scott Morrison, ifølge The Sydney Morning Herald.

Morrison poengterer at det ikke er garantert at planen vil lykkes, og at det krever tett samarbeid og godkjennelse fra kinesiske myndigheter.

- Jeg vil også understreke veldig klart at om vi får til dette ved en anledning, er det ikke sikkert vi får det til ved en annen anledning. Det er mange komplikasjoner og mange problemer vi må overkomme, sier han.

Hittil er det registrert fem tilfeller av coronasmitte i Australia.

Det australske utenriksdepartementet fraråder å besøke Kina, og råder alle med slike planer til å revurdere.

Utfordrende

Det skal være det australske flyselskapet Qantas som har fått jobben med å frakte statsborgerne til øya. Ifølge administrerende direktør, Alan Joyce, jobber selskapet med saken, og beskriver situasjonen som kompleks.

Alle de evakuerte, hovedsaklig barn og eldre, vil bli satt i karantene på øyas interneringssenter for asylsøkere og innvandrere i opp mot 14 dager. Det har fått flere av øyas 1400 innbyggere til å se rødt.

- Christmasøya forblir en koloni, og får nok en gang den gamle, regressive kolonibehandlingen fra den mektige kolonimakten. Stikk, Scotty, sier presidenten på øya, Gordon Thompson, til avisa The Australian, med et klart budskap til landets statsminister.

Sharon Tisdale har bodd på øya i 13 år. Hun er sjokkert over planen til den australske regjeringen.

- Øya har akkurat kommet til hektene igjen, turismen tar seg opp, og nå går vi fra internasjonsøy til karantineøy, forteller hun til samme avis.

Christmasøya har i flere år fungert som et lukket asylmottak for båtflyktinger. Australske myndigheter har høstet mye kritikk etter avsløringer rundt forholdene i leiren.

Også den australske statsministeren har vært i hardt vær den siste tiden. Bakgrunnen for misnøyen skal være en personlig ferietur, samtidig som stor deler av landet sto i flammer.