Donald Trump:

«Isolert» og «sint»

Avtroppende president Donald Trump skal være isolert og sint på medhjelpere som ikke forsvarte han da han ble stilt for riksrett for andre gang, ifølge Washington Post.

STEMMER FOR: Kommentator Marie Simonsen om de republikanske kongressmedlemmene som stemte for riksrettssak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Mens Representantenes hus i Kongressen vedtok å stille avtroppende president Donald Trump for riksrett, skal presidenten ha fulgt avstemningen fra Det ovale kontor.

Nå avslører The Washington Post hva Trump skal ha gjort samtidig som han ble stilt for riksrett, og hvordan presidenten angivelig skal ha det i disse dager.

- Han er sint på at hans allierte ikke har skaffet et mer kraftfullt forsvar etter at mobben stormet Capitol i forrige uke, skal rådgivere og medarbeidere ha uttalt om Trump, ifølge avisa.

STRAFF: Kommentator Marie Simonsen om hva en dom kan bety for Donald Trump. Vis mer

Trump skal også være «rasende» på visepresidenten sin, Mike Pence, etter at han gikk imot presidenten ved å godkjenne valgresultatet. Ifølge avisa skal også Trumps forhold til sin personlige advokat, Rudy Giuliani, ha begynt å slå sprekker.

Trump skal ikke være fornøyd med innsatsen til Giuliani for å endre valgresultatet, og har angivelig nektet å betale de 20 000 dollarene han skylder i juridiske kostnader.

- Synes synd på seg selv

Ifølge NBC News var presidenten på kontoret sitt da han ble vitne til at ti republikanere gikk imot ham og stemte for å stille ham for riksrett.

Samtidig som han så riksrettstiltalen bli et faktum, vokste sinnet mot de som ikke forsvarte ham. Washington Post trekker fram pressesekretær Kayleigh McEnany, svigersønnen Jared Kushner, økonomisk rådgiver Larry Kudlow, sikkerhetsrådgiver Robert C. O'Brien og valgkampsjef Mark Meadows.

- Han er i et modus der han synes synd på seg selv, sier en kilde tett på Trump til CNN, som også bekrefter at han er «sint på alle».

SKREV UNDER: Her signerer Nancy Pelosi på dokumentet som stiller Trump for riksrett. Video: AP Vis mer

«Spøkelsesby»

NBC News omtaler vestfløyen i Det hvite hus som «en spøkelsesby» etter at flere har sagt opp etter forrige ukes angrep på Kongressen.

Det skaper bekymring at så mange kritiske jobber mer eller mindre står tomme nå som overgangen til en ny administrasjon er på trappene.

Ifølge flere amerikanske medier skal den avtroppende presidenten nå være fokusert på den lille makta han har igjen, nemlig benådninger.

Flere kilder opplyser til CNN at det kan komme flere benådninger allerede i løpet av torsdagen, delvis for å fjerne fokuset fra riksrettssaken.

Ifølge NBC News skal han også ha diskutert en benådning av seg selv, men har ifølge kanalen blitt frarådet av sine rådgivere å gjøre dette.

Tirsdag uttalte Trump at diskusjonen om riksrett skaper et «voldsomt sinne» og at det er en «trussel mot landet vårt». Han skal også være svært skuffet over at Mitch McConnell, flertallslederen i Senatet, har åpnet for å stemme for å dømme ham.

Få planer

En av de få som forsvarer presidenten i Det hvite hus, er politisk rådgiver Jason Miller. Han forsvarer ikke Trumps oppførsel, men mener at de som stemte for riksrett mot presidenten, vil betale en politisk pris.

- Grasrota og tilhengerne hans er sterke for ham. Det er det som betyr noe. Trump har aldri satt som styrke å være i hovedstaden. Det har alltid handlet om å være der med de virkelige menneskene, sier Miller til Washington Post.

Ellers snakker presidenten stort sett bare med familiemedlemmer, Mark Meadows, stabssjef Dan Scavino, politisk rådgiver Stephen Miller og personaldirektør Johnny McEntee, ifølge Washington Post.

Kalenderen hans er mer eller mindre tom, og han skal ikke ha planlagt å gjøre mye de siste dagene som president, annet enn å se på TV og irritere seg over republikanere som ikke forsvarer ham nok, skriver avisa.

SPENT STEMNING: Det er en svært spent situasjon i USA etter at Trump er blitt stilt for riksrett bare én uke for Biden skal innsettes som ny president. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Uttalte seg i ny video

Etter avstemningen i Representantenes hus, uttalte Trump seg offentlig i en videouttalelse natt til torsdag. Der fordømte han volden, men nevnte ikke riksrettssaken med ett ord.

- Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne støtte politisk vold eller være respektløs overfor politiet eller vårt flagg. Ingen sann støttespiller av meg kunne noensinne true eller trakassere deres medamerikanere. Om du gjør noen av disse tingene, støtter du ikke vår bevegelse. Du angriper den og du angriper landet vårt. Vi kan ikke tolerere det, sa Trump i videoen.

Trump anklages for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen.

Det er lite trolig at Trump kommer til å bli stilt for riksrett før etter at han er ferdig som president. Joe Biden overtar 20. januar, og Senatet har neste møte 19. januar. Det er Senatet som nå skal behandle riksrettsspørsmålet. Der trengs to tredjedels flertall for å felle ham.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer