Isolerte etter brann evakueres med marineskip

Minst 17 personer er savnet og en person er bekreftet død etter brannen i Australia.

EVAKUERES: Flammene har omringet den lille byen Mallacoota de siste dagene.Torsdag kom den australske marinen de 4.000 menneskene i byen til unnsetning. Foto: Courtesy of George Mills / Social Media via REUTERS / NTB scanpix
EVAKUERES: Flammene har omringet den lille byen Mallacoota de siste dagene.Torsdag kom den australske marinen de 4.000 menneskene i byen til unnsetning. Foto: Courtesy of George Mills / Social Media via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En person er bekreftet død og minst 17 personer er torsdag savnet etter brannene i den sørøstlige delen av den australske delstaten Victoria.

- Vi har begrunnet frykt for minst 17 personer som det ikke er gjort rede for i mindre tettsteder i det østlige Gippsland, sa statsminister Daniel Andrews i delstaten til pressen torsdag.

Det offisielle tallet på omkomne ble onsdag oppjustert til 17, og minst 1.400 boliger er ifølge myndighetene lagt i aske, flest i delstatene New South Wales, Queensland og South Australia.

Evakuering

Den australske marinen startet torsdag evakuering av flere hundre mennesker som er isolert i kystbyen Mallacoota i delstaten Victoria.

Marineskipet HMAS Choules ankom torsdag kystbyen med nødvendige forsyninger som vann, mat og drivstoff. Den ville også starte evakuering av mennesker.

Det er om lag 1.000 fastboende og 3.000 tilreisende i byen. HMS Choules har kapasitet til å ta om bord om lag 700 mennesker, skriver avisa The Age.

Over 4.000 mennesker måtte tilbringe nyttårsaften på stranda i den tidligere så idylliske kystbyen helt sørøst i Australia. Skogen som omkranser byen på alle andre kanter enn sjøsiden sto i brann og tvang fastboende og tilreisende å søke tilflukt ved vannet og ute i båter.

Den intense varmen fra skogbrannene antente en rekke hus som ble lagt i aske mens befolkningen sto som maktesløse tilskuere.

DRAMATISK: En gruppe brannmenn kjørte gjennom en skogbrann i nærheten av New South Wales i Australia, og måtte bruke branntepper for å beskytte seg selv. Video: Scanpix. Vis mer

Ber turister reise hjem

- Når hus etter hus tar fyr så må noen ta en beslutning og si «beklager – dette huset brenner, vi må la det være og konsentrere oss om neste». Det er en tøff og trist beslutning å ta, sier en brannmann i Mallacoota til nyhetskanalen 9News.

Det brenner en rekke steder langs kysten og myndighetene ber torsdag alle som ikke må bli værende langs den populære sørkysten av New South Wales om å forlate området før helgen. Brannvesenet reiser før helgen rundt på campingplasser og populære utfartsområder for å be folk reise hjem.

- Vi vil ikke ha en stor folkemengde i området, sier talsmann Ben Shephard i Australias Regional Fire Service til Sydney Morning Herald.

Stanset posten i hovedstaden

Torsdag innstilte det australske postvesenet all leveranse av post og pakker i hele Australian Capital Territory hvor hovedstaden Canberra ligger. Røyken fra brannene i skogene rundt førte onsdag til en luftforurensing som totalt sprengte skalaen for hva som er skadelige nivåer.

- Sikkerheten til våre ansatte er topp prioritet og med helsefarlige nivåer av røyk i hele territoriet stanser vi all postleveranse inntil videre, skriver Australian Post i en pressemelding torsdag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer