Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isøy brakk i to

Skjedde mye tidligere enn forskerne hadde trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ishylla Ayles Ice Shelf kollapset og brøt seg løs fra kysten av Ellesmere-øya nord i Canada, om lag 800 kilometer sør for Nordpolen, i fjor.

Isen som brøt seg løs ble da en isøy, Ayles Ice Island.

Kollapsen var så kraftig at den ble registrert av jordskjelvmonitorer 250 kilometer unna.

Forskerne var den gang overrasket over hvor fort det hele skjedd. Kollapsen skjedde i løpet av en time, og etter noen dager hadde det nye isfjellet flyttet seg 50 kilometer vestover.

– Dette er en dramatisk og urovekkende hendelse. Vi mister betydelige deler av den kanadiske delen av Arktis som har vært her i tusener av år, sa forsker Warwick Vincent ved Université Lavali Quebec til nyhetsbyrået AP da hylla kollapset.

Nå har forskerne igjen fått seg en overraskelse: Isøya har brukket i to.

Ayles Ice Island har blitt fulgt tett via satellittbilder, blant annet fordi en fryktet at øya kunne drive vestover og nærme seg oljeinstallasjoner ved nordkysten av Alaska.

Men øya gikk ikke vestover. Den har beveget seg sørover. Det har den kunnet fordi det denne sommeren har vært uvanlig lite is i de arktiske områdene.

BRØT SEG LØS: Dette satelittbilde viser hvordan Ayles Ice Shelf brøt seg løs og ble til Ayles Ice Island. Foto: HO/AFP/Scanpix
BRØT SEG LØS: Dette satelittbilde viser hvordan Ayles Ice Shelf brøt seg løs og ble til Ayles Ice Island. Foto: HO/AFP/Scanpix Vis mer

– Øya ble mer sårbar for å brekke i to når den beveget seg til sørligere breddegrader, sier Luke Copland ved University of Ottawa til BBC.

– Det er uvanlig at isøyer driver sørover så fort. Tidligere har mange slike øyer blitt i de arktiske områdene, sier Copland.

Tidligere kunne isøyer eksistere i over 50 år i dette området. Ayles Ice Island vil få en vesentlig kortere levetid.

– Isøya vil forsvinne helt mye fortere på grunn av den økte temperaturen. Jeg vil bli overrasket hvis den varer mer enn et tiår, sier Copland til BBC.

Hos BBC kan du se en grafikk som viser hvordan øya brakk i to, og de to delene deretter fløt i hver sin retning.

Se satelittbilder over øyas bevegelse hos Canadian Ice Service.

Etter at den brøt løs, var Ayles Ice Island omtrent 66 kvadratkilometer stor, noe som tilsvarer et område tilsvarende Manhattan.

Ishyllene i Arktis er i dag 90 prosent mindre enn de var da de først ble oppdaget for hundre år siden. De kanadiske ishyllene består av opptil 3000 år gammel is. Ishyllene flyter på sjøen, men er forbundet med land.

Isøy brakk i to

Forskerne har lenge visst at isen i Arktis smelter faretruende raskt.

OVERFLATEN: Slik så isøya ut i mai i år.
FORSKER: Luke Copland tar en isprøve på øya.
ISØDE: Forskere har undersøkt isøya. Bevegelsen til øya følges via satelittbilder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling