AVSLØRT: Både Irfan Nasser (f.v.), Irfan Khalid og Ashik Ali er funnet skyldig i terrorplanlegging, etter at blant annet flere timer avlyttede samtaler er spilt av i retten som bevis. Foto: Politiet / AFP / NTB Scanpix
AVSLØRT: Både Irfan Nasser (f.v.), Irfan Khalid og Ashik Ali er funnet skyldig i terrorplanlegging, etter at blant annet flere timer avlyttede samtaler er spilt av i retten som bevis. Foto: Politiet / AFP / NTB ScanpixVis mer

Isposer, drapsplaner og en grufull fleip om Formel 1

Slik planla Irfan, Irfan og Ashik Storbritannias verste terrorangrep noen sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Retten finner det bevist at de tre planla å detonere åtte til ti bomber i Birmingham, melder The Guardian. De tre planla det som ville vært det blodigste terrorangrepet i Storbritannia noen gang.

De tre skal ha vært kraftig inspirert av Inspire - det svært kontroversielle magasinet som al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) har gitt ut, der oppskrifter på massedrap er pakket inn i flott layout og trykket på glossy papir.

De tre nektet skyld da de, sammen med ytterligere åtte menn og en kvinne, ble arrestert og siktet for terror i fjor høst. Nå er alle tre funnet skyldig i terrorplanlegging i Woolwich Crown Court.

Veldedighetsorganisasjon De tre organiserte seg i det som framsto som en muslimsk veldedighetsorganisasjon - Muslim Aid.

Gjennom denne organisasjonen klarte de å samle inn totalt omkring 140 000 kroner, som skulle finansiere det voldsomme terroranslaget.

Målet bak terrorplanene skal ha vært å drepe flere enn de 52 sivile som mistet livet under 7. juli-terroren som rammet London i 2005.

Kjemiutdannede Irfan Naseer (31) og Irfan Khalid (27), begge fra Birmingham, pekes ut som hovedmennene bak de grufulle planene. De to hadde begge vært på to studieturer til Pakistan, der de ved besøk nummer to, i 2011, tilbragte to måneder på en al-Qaida-leir i Nord-Waziristan - før de måtte rømme etter et amerikansk droneangrep.

Brukte isposer Da de kom tilbake til Birmingham kom de i kontakt med Ashik Ali (27), som leide en kommunal leilighet - der de tre sammen begynte å eksperimentere med å lage bomber ved hjelp av ammoniumnitrat fra isposer, som brukt i idrett. Politiet beslagla også ei vekkerklokke som skulle brukes som tidsur på en av bombene.

Her i Norge har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap advart mot isposer, nettopp av denne årsaken.

- Du er en svært dyktig bombemaker, sa dommeren til Naseer i retten.

Ifølge påtalemyndigheten planla de tre å bruke både selvmordsbomber og såkalte improviserte bomber (IED): vei- eller bilbomber.

Formel 1-fleip Politiet har overvåket de tre i lang tid, og har blant annet avlyttet flere samtaler. Politiet avlyttet ifølge The Sun både to biler som trioen disponerte, og leiligheten til Ashik Ali. Ved en anledning satt politiet og hørte på da de tre fleipet seg imellom mens de kjørte bil.

Mens de etterlignet stemmen til den kjente Formel 1-kommentatoren Murray Walker, og liksomkommenterte et billøp, sa en av de tre:

- Og det er de fire selvmordsbomberne som kjører rundt i byen. De er klare til å møte England.

Pløye ned fotgjengere Politiet overhørte også at de tre kritiserte 7. juli-terroristene, da de mente at disse ikke klarte å drepe mange nok. De tre skal være kraftig inspirert av beryktede Anwar al-Awlaki, den Jemen-baserte ideologen som ble drept i et amerikansk droneangrep i september 2011 - men som før det rakk å inspirere både «trusebomberen» Umar Farouk Abdulmutallab, major Nidal Hassan, som skjøt og drepte 13 mennesker i Fort Hood-leiren i Texas i november 2009, og tre av 11. september-terroristene-

Politiet satt og hørte på mens de tre snakket om å feste knivblader på en bil, som de skulle pløye ned fotgjengere med. Dette er direkte avskrift av den andre utgaven av Inspire, der temaet var «den perfekte klippemaskina».

I magasinet beskrives det hvordan man kan bruke en pickup som gressklipper - der man «ikke klipper gress, men guds fiender».

BOMBEPLANLEGGING: Denne vekkerklokka skulle ifølge politiet brukes som tidsur på en av bombene Irfan Naseer, Irfan Khalid og Ashik Ali planla å lage. Foto: AP / Politiet / NTB Scanpix
BOMBEPLANLEGGING: Denne vekkerklokka skulle ifølge politiet brukes som tidsur på en av bombene Irfan Naseer, Irfan Khalid og Ashik Ali planla å lage. Foto: AP / Politiet / NTB Scanpix Vis mer