Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ispropp på flere kilometer førte til evakueringer langs Glomma. Ber folk holde seg unna elva

Flere beboere er isolert, og to mennesker ble søndag ettermiddag evakuert hjemmefra langs Glomma i Østerdalen. Rundt 17.30 skal vannet ha sluttet å stige.

OVERSVØMT: Isgang har ført til oversvømmelse langs Glomma ved Hanestad i Østerdalen søndag ettermiddag. Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad på grunn av den høye vannstanden.
Foto: Stein Arne Bjørke / NTB scanpix
OVERSVØMT: Isgang har ført til oversvømmelse langs Glomma ved Hanestad i Østerdalen søndag ettermiddag. Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad på grunn av den høye vannstanden. Foto: Stein Arne Bjørke / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 15-tida søndag ble beboere i fire gårder nord for Hanestad i Hedmark evakuert. Gårdene ble isolert på grunn av store vannmengder.

Politiet i Innlandet skriver i en pressemelding søndag ettermiddag at totalt åtte personer er isolerte.

To personer er evakuert hjemmefra.

Enorme mengder

- Et Sea King redningshelikopter er satt inn for å evakuere beboerne. Ingen personer er skadd. Én person er så langt evakuert. Det vurderes å evakuere to til. Det er ingen fare for de andre berørte, skriver politiet i pressemeldingen.

Bildet øverst i saken viser en av boligene langs Norges største elv ved Hanestad og viser den enorme mengden is. Isen og vannet ligger helt inntil skinnegangen på Rørosbanen. Det er en ispropp på elva som har demmet opp vannet og ført til oversvømmelsene.

Politiet melder like etter 17.30 at vannet har sluttet å stige og at vannet har funnet nye veier forbi isproppen og inn igjen i elva.

IS: Store is- og vannmasser I Glomma nord for Hanestad i Rendalen søndag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
IS: Store is- og vannmasser I Glomma nord for Hanestad i Rendalen søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Rørosbanen er fortsatt stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad på grunn av den høye vannstanden.

- Hold avstand til elva

Kommunen er varslet om evakueringen og det er etablert møtepunkt for evakuerte på kommunehuset i Rendalen.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) bistår politiet og Bane NOR i områdene.

- Det er is ned til Rena. Folk nedenfor isproppen nord for Hanestad bør holde avstand til Glomma. Hvis proppen løsner, kan det bli mye vann nedover elva, sier fungerende regionsjef i NVE, Paul Christen Røhr.

Kjøligere vær gjør at vannføringen i Glomma vil minke i løpet av kvelden og natten, når snøsmeltingen avtar, ifølge NVE.

Ispropp

Ifølge øyenvitner i området skal det være en flere kilometer lang ispropp i Glomma fra Hanestad og nordover, melder Østlendingen.

- Det er mye is i elva. Det stopper vannføringen i elva. Vannstanden har ikke økt voldsomt mye ennå, men vi er spente på fortsettelsen. Varslingsarbeidet er i full gang, sier operasjonsleder Marianne Brun i Innlandet politidistrikt.

Rørosbanen er stengt for togtrafikk mellom Alvdal og Hanestad grunnet stor vannføring og isgang i Glomma, opplyser Bane Nor tidlig søndag ettermiddag.

Vurderer evakuering

I Stor-Elvdal, sør for isproppen, har kommunen varslet alle innbyggerne i kommunen om flomfaren.

Ordfører Terje Hoffstad sier til Dagbladet at de har ringt og varslet rundt 20 husstander. Alle får beskjed om at det kan bli behov for en rask evakuering, men at det er politiet som eventuelt tar den avgjørelsen.

I kommunen på størrelse med Vestfold med 2500 innbyggere, frykter de vannmassene.

- Hvis den proppen løsner, har vi forberedt oss på at det verste kan skje. Jeg har nettopp fått tilbakemelding fra fylkesmannen om at det er kommet til et nytt løp i elva og at med vann slipper gjennom proppen. Det er positivt, men det kan skje noe hele tida og alle er i beredskap, sier han.

Skole kan bli evakuert

Han sier det også kan bli aktuelt å evakuere Høgskolen i Innlandet på Evenstad lenger sør. Der bor det over 100 studenter.

De 20 husstandene som er varslet ligger på en strekning på tre mil. Isen demmer opp vannet lenger nord og fører til de lokale oversvømmelsene. Det er store ismasser i bevegelse, og dette kommer av rask smelting. Det har vært mye is på Glomma i år.

- Vi har iverksatt lokal beredskap på overnatting dersom folk må evakuere. Folk skal ikke gå til sengs uten avklaring, sier han.

Dagbladet følger saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media