Israel: - Angriper torsdag morgen

Israel tror at USA angriper Saddam når 48-timers-fristen er gått ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amerikanerne tar sikte på å sette i verk angrepet ved daggry torsdag etter at fristen fra president George W. Bush utløper. Det er bare taktiske vurderinger eller dårlig vær som kan forskyve tidspunktet, sa en israelsk offiser til den statlige israelske radioen onsdag.

Offiseren ble ikke navngitt, men radioen omtalte ham som «høyt rangert», et begrep som normalt brukes om et medlem av forsvarsstaben.

Den israelske hæren har innkalt 12.000 mann fra mobiliseringshæren i forbindelse med det forestående amerikanske angrepet. Mannskapene skal stå i beredskap i tilfelle irakiske rakettangrep, men israelske myndigheter mener risikoen for slike angrep er svært små.

Liten risiko

Det militære etterretningsvesenet i Israel sier at Irak ikke har utplassert raketter med stor nok rekevidde til å nå mål i Israel.

Irak har ingen slike våpen i den vestlige delen av landet, sa den militære etterretningssjefen Aharon Zeevi på et regjeringsmøte i Jerusalem onsdag.

Under golfkrigen i 1991 avfyrte Irak 39 scudraketter mot Israel. Rakettene gjorde store materielle skader, men bare to personer døde.

Forsvarsminister Shaoul Mofaz sa onsdag at Israel også er forberedt på at et amerikansk angrep mot Irak kan føre til at sjiamuslimske grupper i Libanon retter mindre rakettangrep mot mål i Nord-Israel.

Regjeringen i Jerusalem frykter i tillegg at det kan bli rettet terroraksjoner mot israelske mål i utlandet.

Ikke part i krigen

Hovedbudskapet fra regjeringen er at Israel ikke er part i krigen, men at Israel støtter USA og president George W. Bush.

Israelske medier skriver at regjeringen framfor alt ønsker å unngå anklager om at USA går til krig for å tjene Israels interesser. Israel er den eneste atommakten i Midtøsten og ønsker å bevare dette regionale våpenmonopolet.

Statsminister Ariel Sharon roste onsdag USA for beslutningen om å frata Irak alle masseødeleggelsesvåpen, men også Sharon understreket at Israel ikke er part i den kommende krigen.

- Dette er ikke en krig som vi er innblandet i, men vi håper amerikanernes innsats vil lykkes, sa Sharon.

Amerikanske mannskaper har ansvaret for minst tre av de åtte rakettbatteriene som skal beskytte Israel mot eventuelle angrep fra Irak.

Palestinerne også redde

I de israelskokkuperte områdene, der 80 mennesker er blitt drept av israelske soldater den siste uken, er det ingen rakettbatterier.

Den palestinske selvstyremakten frykter også krigen, ikke raketter fra Irak, men at den israelske hæren skal benytte anledningen til å innføre portforbud over hele Gaza og Vestbredden.

Tre millioner okkuperte palestinere lever allerede under svært vanskelige kår, og frykter at okkupasjonsmakten vil benytte anledningen til mer omfattende militære aksjoner når verdens foku s blir rettet mot Irak.

I motsetning til i Israel er det ingen gassmaske-beredskap i Gaza og på Vestbredden. Den eneste gassen palestinerne har merket til nå, er tåregassen som israelsk politi har brukt mot vestlige fredsdemonstranter i Gaza tidligere denne uken.

(NTB)