PATRULJERER I MØRKET: Et helikopter slipper ut lyselementer over den israelsk-palestinske grensen. Områdene herjes av massive rakettangrep. Foto:DAN BALILTY/AP/SCANPIX
PATRULJERER I MØRKET: Et helikopter slipper ut lyselementer over den israelsk-palestinske grensen. Områdene herjes av massive rakettangrep. Foto:DAN BALILTY/AP/SCANPIXVis mer

Israel: - Krig er ikke utenkelig

Massive rakettangrep fra Gazastripen mot Israel. Konflikten eskalerer hurtig etter utløpet av våpenhvilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Israels statsminister Ehud Olmert utelukker nå ikke krig mot Hamas. BBC melder om den dratiske ordbruken, som fant sted på et israelsk kabinettmøte. 

- Vi motsetter oss ikke krig, om en slik tilstand skulle finne sted, sa Olmert.

Uttalelsene kommer kun dager etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel er avsluttet.

«Roen mellom oss og den sionistiske fienden er over og vil ikke bli fornyet som et resultat av okkupantens fornektelse av de grunnleggende forutsetningene og forpliktelsene,» skriver Hamas i en melding på sin hjemmeside.

- Rammer sivile mål
Militante palestinske grupperinger har avfyrt store mengder raketter mot israelsk jord etter våpenhvilens utløp. Ifølge CNN har mer enn 200 raketter rammet Israel.

Sivile mål er truffet.

En anonym kilde CNN siterer, opplyser at rakettene har rammet private hjem og skoler. Nyhetsbyrået AP har snakket med en israelsk beboer hvis hus i byen Sderot ble rammet av israelsk skyts i dag.

TUNGT TIL STEDE: Israelske styerker patruljerer grenseområdene nær kibbutzen Kissufim i dag. Konflikten mellom Israel og Palestina eksalerer hurtig etter at en seks måneder lang våpenhvile nå er utløpt. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/SCANPIX
TUNGT TIL STEDE: Israelske styerker patruljerer grenseområdene nær kibbutzen Kissufim i dag. Konflikten mellom Israel og Palestina eksalerer hurtig etter at en seks måneder lang våpenhvile nå er utløpt. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi er alle traumatisert, sier beboeren, Maya Aviar, til nyhetsbyrået.

Israel har på sin side svart med samme mynt.

- Enhver ansvarlig stat tar slike angrep på alvor, uttalte statsminister Olmert i en kommentar til angrepene. Ordene ble satt ut i live.

Første drap på seks måneder
Et medlem av en palestinsk militsgruppe ble ifølge Los Angeles Times det første dødsofferet etter utløpet av den seks måneder lange våpenhvilen.

Mannen ble drept av et israelsk fly da han bemannet en palestinsk rakettstasjon.

USKYLDIG OFFER: Maya Aviar inspiserer sitt rakettskadde hus i den israelske byen Sderot. Foto: Dan Balilty/AP/Scanpix
USKYLDIG OFFER: Maya Aviar inspiserer sitt rakettskadde hus i den israelske byen Sderot. Foto: Dan Balilty/AP/Scanpix Vis mer

Israel har stengt grenseovergangene for å hindre fri innførsel av mat, drivstoff og andre nødvendigheter til de palestinske innbyggerne. Aktivister fra Libanon basert i Qatar seilte i går sammen med en israelsk journalist inn i havnen i Gaza som en protest mot blokaden.

Dette er den femte aksjonen av denne typen siden i sommer.

Også utenriksminister Tzipi Livni, som etter alt å dømme vil ta over statsministerstolen etter Olmert, som nå gir seg, varsler en hard linje mot Hamas.

— Den israelske staten og en regjering under meg kommer til å ha som strategisk mål å styrte Hamas-regimet på Gazastripen, sa Livni på et møte i partiet Kadima tidligere i dag, ifølge Reuters.

KLAR FOR KRIG: Israels statsminister Ehud Olmert. Foto: BAZ RATNER/AP/SCANPIX
KLAR FOR KRIG: Israels statsminister Ehud Olmert. Foto: BAZ RATNER/AP/SCANPIX Vis mer