FORTSETTER KAMPENE: Israelske styrker er klare ved grensen til Gaza. Foto: AP/Ariel Schalit/Scanpix
FORTSETTER KAMPENE: Israelske styrker er klare ved grensen til Gaza. Foto: AP/Ariel Schalit/ScanpixVis mer

Israel: - Våpenhvile er urealistisk

Blåser av EUs 48 timersforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel kaller EUs forslag om en 48 timer lang humanitær våpenhvile på Gazastripen for urealistisk.

EUs utenriksministre var tirsdag kveld samlet til hastemøte i Paris, og ba der Israel og Hamas om å la våpnene hvile i 48 timer, slik at nødhjelp kan kjøres inn på Gazastripen.

Det israelske sikkerhetskabinettet møttes for å diskutere forslaget i morgentimene onsdag, men en talsmann for det israelske utenriksdepartementet betegner det europeiske forslaget som urealistisk.

- Det forslaget inneholder ingen garantier om at Hamas vil stanse rakettene og smuglingen, sier Yigal Palmor.

- Ikke realistisk

- Det er ikke realistisk å forvente at Israel ensidig skal innstill angrepene, uten en mekanisme som kan sørge for at angrepene og terroren fra Hamas stanser, sier Palmor

Den israelske regjeringen har ikke formelt avvist forslaget om en humanitær våpenhvile, selv om flere statsråder de siste dagene har sagt klart nei til en våpenhvile.

- Det er ingen grunn til å godta en våpenhvile på det nåværende tidspunkt, slo infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer fast tirsdag.

- En våpenhvile vil bare gi Hamas anledning til å gjenvinne styrke, komme til hektene etter sjokket og forberede enda kraftigere angrep mot Israel, sa han.

- Må knuses

Innenriksminister Meir Sheetrit utelukket også en våpenhvile, og slo fast at angrepene mot Gazastripen ville fortsette.

Det finnes ikke rom for en våpenhvile, før trusselen om rakettangrep er fjernet, sa Sheetrit.

- Den israelske hæren må ikke innstille sine operasjoner før de har knust palestinernes og Hamas vilje til å skyte mot Israel, sa han.

Israel og Hamas inngikk i juni en seks måneder lang våpenhvile for Gazastripen, som Hamas avslo å forlenge med henvisning til gjentatte israelske angrep og aksjoner mot området.

Minst 374 palestinere er drept og rundt 1.700 er såret siden Israel innledet sine luftangrep mot området lørdag.

Fire israelere, tre av dem sivile, er drept i palestinske rakettangrep de siste dagene.

(NTB)

RAMMET: To palestinske gutter bærer på noen av eiendelene sine etter at huset de bodde i er blitt bombet. Foto: AFP/SAID KHATIB/Scanpix
RAMMET: To palestinske gutter bærer på noen av eiendelene sine etter at huset de bodde i er blitt bombet. Foto: AFP/SAID KHATIB/Scanpix Vis mer