Omikron-varianten:

Israel: 20 prosent kan bli smittet

Den femte smittebølgen herjer i Israel. I løpet av to-tre uker kan én av fem israelere bli smittet, ifølge sjefen for internasjonal presse ved det israelske helsedepartementet.

HUNDRETUSENER TESTES: Forrige uke ble det testet opp mot 200.000 israelere hver dag, ifølge helsemyndighetene. Bildet er tatt på et testsenter i Tel Aviv. FOTO: JACK GUEZ / AFP
HUNDRETUSENER TESTES: Forrige uke ble det testet opp mot 200.000 israelere hver dag, ifølge helsemyndighetene. Bildet er tatt på et testsenter i Tel Aviv. FOTO: JACK GUEZ / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De vil ha alt fra asymptomatisk infeksjon, til alvorlig sykdomsforløp, sier Asher Salmon på et digitalt pressemøte med internasjonal presse mandag ettermiddag.

Det ble onsdag forrige uke satt ny smitterekord i Israel, med nærmere 12.000 smittetilfeller i løpet av ett døgn. Landet er inne i en femte smittebølge, som er drevet av den mer smittsomme omikron-varianten.

På grunn av smittesituasjonen startet Israel forrige uke å tilby en fjerde vaksinedose til alle over 60 år, i tillegg til helsepersonell. Fra før har også personer med svekket immunforsvar fått tilbud om en fjerde dose.

- Selvfølgelig er vi bekymret

Salmon sier at de vil vurdere effekten av den fjerde dosen på innleggelsesraten og smittetallene, før de eventuelt utvider tilbudet til andre grupper i samfunnet.

På spørsmål om de er bekymret for å gi en fjerde dose, uten å ha gode data på langtidsbivirkninger, svarer han:

- Selvfølgelig er vi bekymret. Det er årsaken til at vi ikke tilbyr den fjerde dosen til alle, men kun høyrisiko-grupper. Vanligvis ville en slik prosess tatt et par år med kliniske studier. Men vi står overfor en nødsituasjon, sier Salmon.

Israel gjennomfører akkurat nå store kliniske studier blant personer som har fått fjerde dose.

Salmon anslår at de i løpet av to-tre uker vil ha sikrere indikasjoner på hvor effektiv den fjerde dosen er i å slå ned smitten.

- Dette er data som vil komme resten av verden til gode, sier han.

Foreløpig studie: Femdobling av antistoffer

Han tror også at 2022 blir det siste året corona vil kunne kalles en pandemi.

- I fremtiden tror jeg ikke det vil være gjennomførbart å vaksinere folk mot corona mer enn én gang i året. Jeg mener den bør kombineres med influensavaksineringen hver høst.

Israels statsminister Naftali Bennett uttalte seg forrige uke om resultatene fra en foreløpig studie av fjerde vaksinedose.

Studien viser ifølge Jerusalem Post at mengden antistoffer kan femdobles i løpet av den første uken etter at stikket er satt.

Forskeren som leder studien, Dr. Gili Regev-Yochay, sier disse resultatene indikerer at vaksinen er effektiv i å beskytte mot alvorlig sykdom.

Jerusalem Post skriver at flere enn 100.000 personer enten bestilte vaksinetime for fjerde dose, eller mottok en fjerde dose, forrige mandag.

75 prosent av den israelske befolkningen har fått minst én vaksinedose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer