Israel advarer Jens mot Syria

Israels statsminister, Ehud Barak, har sendt et oppsiktsvekkende brev til statsminister Jens Stoltenberg. Han advarer mot syrisk politikk i Libanon og forteller at israelsk etteretning skal oversende viktig materiale til norsk etterretningstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevet er datert 21. mai og er skrevet i forbindelse med Israels tilbaketrekning fra Sør-Libanon.

«Uheldigvis gjør Syria alt som står i sin makt for å hindre og sabotere den israelske tilbaketrekningen,» skriver Barak i brevet, som Dagbladet har fått innsyn i, etter henvendelse til Statsministerens kontor.

Sterk språkbruk

Barak beskylder syrerne for å forberede voldelige aksjoner mot Israel.

«Jeg refererer spesielt til at Syria kynisk utnytter palestinerne i Libanon til å begå terroraksjoner mot Israel etter tilbaketrekningen,» skriver den israelske statsministeren.

Brevet er ikke bare oppsiktsvekkende i sin form. Det er verdt å huske at Israel er i fredsforhandlinger med syrerne, selv om det er stillstand i samtalene akkurat nå. Språkbruken tyder ikke akkurat på at freden er nær forestående.

Sensitive opplysninger

Ikke mindre oppsiktsvekkende er det at Barak i slutten av brevet forteller at han har bedt ledelsen i Israels hemmelige tjenester om å sende viktig etterretningsmateriale om syriske aktiviteter i Libanon til norsk etterretning. Det er en opplysning myndighetene i Damaskus neppe ser med særlig blide øyne på.

Til slutt ber statsministeren Jens Stoltenberg om å legge press på syrerne slik at de holder seg til avtalene i denne saken. Målet er å unngå at den regionale stabiliteten forverres, skriver Barak.

Brevet er sendt gjennom Israels ambassade i Oslo, som har overlevert det til Statsministerens kontor.