MÅ HA PENGER: Midtøstenutsending og tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair, advarer Israel i et brev han har forfattet sammenmed verdensbanken og IMF. Foto: EPA/ABED AL HAFIZ HASHLAMOUN
MÅ HA PENGER: Midtøstenutsending og tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair, advarer Israel i et brev han har forfattet sammenmed verdensbanken og IMF. Foto: EPA/ABED AL HAFIZ HASHLAMOUNVis mer

Israel advares mot å stanse penger til Gaza

Fikk brev fra Tony Blair og Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefene for Verdensbanken og IMF, samt Midtøsten-utsendingen Tony Blair, advarer Israel mot å stanse overføring av penger fra de palestinske myndighetene på Vestbredden til Gazastripen.

I et brev som er undertegnet av Blair, Verdensbankens president Robert Zoellick og IMFs direktør Dominique Strauss-Kahn, blir Israel advart om at hindringene Israel legger i veien for pengeoverføringene til Gaza for å svekke Hamas, ikke gjør annet enn å skade moderate palestinere.

De tre er også kritiske til at to israelske banker har besluttet å kutte forbindelsene til palestinske banker.

«De to tiltakene kan få stor følger for den palestinske økonomien og de palestinske institusjonene, og etter hvert for Israels forhold til palestinerne,» heter det i brevet.

Tidligere har utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bedt Israel oppheve hindringene for overføring av penger.

Israel innførte sanksjoner mot Gazastripen etter at Hamas grep kontrollen i juni 2007. Grensene er stengt, og bare det aller mest nødvendige av humanitære forsyninger slipper gjennom.

Likevel har Israel fra tid til annen sluppet inn lass med israelske shekel, som bankene trenger for at administrasjonen til president Mahmoud Abbas kan betale lønninger til 77.000 offentlig ansatte som fortsatt er lojale mot Abbas.

(NTB)