Israel angrep pressebygning i Gaza

Israelske kamphelikoptre angrep natt til tirsdag en kontorblokk i sentrum av Gaza by, der en rekke palestinske og utenlandske journalister og medier har sine kontorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet for angrepet var kontorene til tidsskriftet al-Jeel og internettavisa Islam Online, som begge er kjent for å sympatisere med Hamas-bevegelsen.

Tre raketter ble skutt mot bygningen, der også fjernsynsstasjonene BBC, tyske ARD og Al Jazeera har sine kontorer.

- Kontakt med terrorister

Israelske talsmenn beskrev senere kontorene som ble angrepet som «et kommunikasjonssenter i konstant kontakt med terrorister», og viste til at de to publikasjonene ofte publiserer kunngjøringer der Hamas tar på seg ansvaret for angrep og aksjoner.

Al-Jeels eier, den palestinske journalisten Mustafa al-Sawaf, avviste anklagene, og kalte dem «et israelsk påskudd for å dekke over forbrytelsene mot det palestinske folk».

Ifølge palestinske sykehuskilder ble fem personer såret under det israelske angrepet, tre av dem tilfeldig forbipasserende på gaten utenfor. Tilstanden til de sårede skal ikke være alvorlig.

Hamas-angrep

Kort tid etter angrepet mot den 13 etasjer høye bygningen i Gaza by, angrep israelske kamphelikoptre også et mekanisk verksted i flyktningleiren Nusseirat på Gaza-stripen.

Ingen kom til skade i angrepet mot verkstedet, som ifølge israelske talsmenn ble benyttet til våpenproduksjon av Hamas.

De israelske angrepene kom bare timer etter at medlemmer av Hamas-bevegelsens væpnede ving, Izz el-Deen al-Qassam-brigadene, avfyrte to hjemmelagde raketter mot den israelske byen Sderot.

En fire år gammel gutt og en 49 år gammel mann ble drept i angrepet, og guttens mor ble alvorlig såret.

Hamas-aktivister har i årevis skutt hjemmelagde og notorisk upresise Qassam-raketter mot mål i Israel, men angrepene har aldri tidligere kostet menneskeliv.

Utløst av likvidasjon

Den siste voldsbølgen ble utløst av Israels likvidasjon av den palestinske lederen Nayef Abu Shark og seks andre i Nablus på Vestbredden i helgen.

Sharkh ledet al-Aqsa-martyrenes brigader på Vestbredden, og gruppen varslet «et jordskjelv av hevn».

Søndag sprengte gruppen i samarbeid med Hamas en israelsk stilling på Gaza-stripen i lufta, etter først å ha gravd en 350 meter lang tunnel som ble fylt med sprengstoff. En israelsk soldat ble drept og fem såret i angrepet.

Etter eksplosjonen ble en 13 år gammel palestiner og en politimann skutt ned og drept av israelske soldater i nærheten.

NTB-Reuters-DPA