Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel angriper palestinerne

Israelske kamphelikoptre har angrepet Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden. Samtidig slår israelske luftstyrker til mot ulike mål på Gazastripen og i Gaza by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yassir Arafat var i hovedkvarteret sitt i byen Ramallah på Vestbredden da de israelske kamphelikoptrene slo til like etter klokka 10.30 i formiddag. Arafat kom uskadd fra angrepet. Ifølge CNN var det minst to israelske kamphelikoptre som skjøt med raketter mot bygningene.

Arafats kontorer ble truffet av minst tre raketter og er delvis ødelagt. To palestinske tjenestemenn ble skadd i angrepet.

Andre mål som ble beskutt på Vestbredden skal være en radiomast hyppig brukt av palestinske selvstyremyndigheter. Raketter ble også avfyrt mot byene Salfid og Tulkarem. I Salfid ble bygningen til den palestinske sikkerhetstjenesten truffet og ødelagt.

Angrep Gaza

Nesten samtidig som kamphelikoptre gikk til angrep på palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden, avfyrte israelske luftstyrker raketter mot mellom 5 og 6 ulike mål og installasjoner på Gazastripen og i Gaza by. Blant målene for israelsk skyts var blant annet det palestinske politiets bygninger i Gaza by og i byen Khan Yunis sør i Gaza.

Palestinernes antiluftskytsforsvar skal mer eller mindre være satt ut av spill.

BBC rapporterte først at israelske F 16 jagerfly er observert i luftrommet over Gaza by, og at disse ble brukt i angrepene. Det viser seg å foreløpig være usikkert hvorvidt jagerflyene ble brukt i selve angrepene, eller om det var mer konvensjonelle krigsfly og helikoptre som slo til.

Israels luftangrep var svært kraftige, og ble først og fremst rettet mot selvstyremyndighetenes bygninger og installasjoner.

Ifølge CNNs korrespondent er skadeomfanget ukjent, men betydelig. Palestinske sykehuskilder i Gaza melder imidlertid om minst to drepte og opptil 100 skadde, men dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

Splittet regjering

Dagens angrep kommer bare timer etter at Israels regjering avsluttet nattas krisesmøte. Møtet kom i stand etter helgas selvmordaksjoner, der tre palestinske sktivister tok 26 mennesker med seg i døden.

Etter det fem timer lange møtet beskyldte statsminister Ariel Sharon palestinske selvstyremyndigheter og Arafat for å støtte terroristene, og sa at Israel må benytte virkemidler deretter.

Hør Thorbjørn Jagland kritisere Israels reaksjon.

Palestinske myndigheter oppfattet Sharons utsagn som en krigserklæring mot det palestinsk selsvstyre, og har bedt FNs Sikkerhetsråd om å stanse Israels angrep.

Den israelske regjeringen er splittet i synet på gjengjeldelser overfor palestinerne. Trolig fordi de frykter hvem som eventuelt vil ta over dersom Arafat må gå av som leder.

Splittelsen kom ifølge NTB etter at regjeringen vurderte å styrte palestinske selvstyremyndigheter. Utenriksminister Peres og andre venstreorienterte statsråder forlot krisemøtet i protest, før Sharons forslag om tiltak kom opp til votering.

Like før meldingen om dagens rakettangrep kom, uttalte Shimon Peres at han tvilte på at Israel ville aksjonere direkte mot Arafat.

Angrepene er i første omgang gjengjeldelser etter islamistiske aktivisters blodige angrep mot israelske sivile i løep av helga. Men det er sannsynlig at de også er ledd i en demoraliserende og ydmykende strategi overfor palestinske myndigheter. Natt til i dag ble flyplassen i Gaza ødelagt da israelske bulldozere rev opp asfaltdekket på rullebanene. Dels for å gjøre flyplassen uvirksom, dels for å ydmyke Arafat. Flyplassen var ifølge CNN det kanskje fremste symbolet på palestinsk selvstyre, og palestinernes leder brukte flyplassen i Gaza når han dro på reiser til utlandet.

Hele Norges coronakart