Israel angriper Ramallah

RAMALLAH: Dagbladet.nos medarbeidere er øyenvitner til den ekstremt spente situasjonen i Ramallah på Vestbredden, der israelske kampfly har angrepet palestinske politistasjoner med raketter. To eller tre israelske politiagenter er drept av menneskemengden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg står på Mana-torget midt i Ramallah, fortalte Einar Hagvaag, Dagbladet.nos utsendte i Midtøsten klokka 13.

Scenene han skildrer kan være starten til en farlig opptrapping av konflikten. Palestinske sikkerhetsstyrker har erklært unntakstilstand i Gaza, angivelig av frykt for israelsk bombing.

- Ved siden av meg ligger en blodstenkt avis og en videokassett. Akkurat her ble de to israelerne, som skal ha vært politiagenter, drept av en rasende folkemengde som avslørte dem for et par timer siden.

Grupper av unge palestinere roper slagord mot Israel og løfter køller i lufta. Andre klapper i hendene. Ingen soldater er å se, men israelske militærhelikoptre henger i lufta og rekognoserer.

- Et øyenvitne, en ung palestiner, forteller oss at tre eller fire israelere fra spesialstyrkene ble oppdaget av palestinerne i Friends School, som ligger like ved den palestinske politistasjonen i Ramallah.

- Da de gikk ned mot torget, ble israelerne omringet av palestinske ungdommer som drepte to av dem i raseri. Det er uklart hvordan de ble tatt av dage. Noen sier de ble skutt, andre at de ble stukket ned.

Et øyenvitne, som Dagbladet kjenner fra før kom til politistasjonen da tumultene der begynte. Dette var omkring klokka 10 i dag tidlig. Vitnet sier at så mye som fem til seks tusen palestinske ungdommer stormet politistasjonen. Politiet forsøkte forgjeves med køller og rop å holde dem tilbake.

Det var en masse skrik og skrål - flere poilitimenn og sivile ble skadd i denne nevekampen før politiet måtte gi opp og de palestinske ungdommene stormet stasjonen.

En av israelerne ble tatt til fange av menneskemengden og brakt til politistasjonen. Palestinsk politi rykket straks ut og hentet de to drepte.

Like etter stormet flere hundre palestinere politistasjonen og overmannet tilsynelatende politiet. En israeler ble kastet ut av vinduet i 2. etasje. Det er uklart om dette var den tredje agenten, eller en av de to som ble drept tidligere. Dagbladet.no så hvordan den blodige vindusramma kort tid etter ble fjernet og veggen vasket for blod.

En stor styrke palestinsk politi sperret i ettermiddag området, mens bilen israelerne kom i, lå veltet og utbrent på torget. Stemningen blant det palestinske politiet i Ramallah er tydelig spent og nervøs.

Palestinsk politi bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at de to drepte var medlemmer av en spesialstyrke som var blitt arrestert av palestinsk politi. Kilder i den israelske hæren sier at fire soldater er blitt arrestert av palestinsk politi, mens palestinsk politi til nyhetsbyrået Reuters sier det er tre som er arrestert.

Politistasjonen er nå evakuert. Palestinerne venter israelsk gjengjeldelse og frykter at politistasjonen ikke vil stå der i kveld eller i morgen tidlig.

Det hevdes at de israelske forkledde agentene er levert tilbake til israleske myndigheter av palestinske myndigheter.