STERKE ANKLAGER: Israel hevder Hamas oppfordrer sivilbefolkningen på Gazastripen til å fungere som menneskelig skjold. Foto: IDF
STERKE ANKLAGER: Israel hevder Hamas oppfordrer sivilbefolkningen på Gazastripen til å fungere som menneskelig skjold. Foto: IDFVis mer

Israel anklager Hamas for å bruke sivile som menneskelig skjold

I tillegg innrømmer de tabbeangrep mot hus som drepte åtte sivile ved et uhell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels luftangrep over Gazastripen har kostet over 113 personer livet, ifølge palestinske myndigheter.

Mange av de drepte skal være sivile, inkludert kvinner og barn.

- Bombet sivile ved uhell Ved noen av tilfellene der sivile har blitt drept har israelske myndigheter gått ut og sagt at de har begått en feil.

Et av disse tilfellene skjedde onsdag, da hele åtte sivile ble drept og 25 skadd i ett og samme angrep.

Ifølge Israels militære styrke IDF var målet huset til Hamas-lederen Odeh Kaware i Khan Yunis på Gazastripen. Familien ble varslet av israelerene på telefon om at huset skulle bli bombet, noe som førte til at de forlot huset.

Men familien kom hjem for tidlig.

Ifølge Haaretz viser en intern granskning av hendelsen at luftstyrkene først avfyrte et varselskudd, en mindre missil uten stridshode, mot bygningen.

Etter dette skal familien ha begynt å returnere til huset, men da var en større missil allerede på vei. Denne missilen hadde nok sprengstoff til å legge hele huset i grus.

- Det var ingenting vi kunne gjøre. Missilen var i lufta og kunne ikke bli omdirigert. Selv om vi så familiemedlemmer løpe tilbake inn i huset, var det ingen vei tilbake, sier en luftoffiser til Haaretz.

- Bruker menneskelige skjold Israel har fått mye kritikk internasjonalt for at sivile blir offer for de omfattende luftangrepene mot Gazastripen.

ÅTTE DREPT: Åtte sivile skal ha blitt drept i et tabbeangrep mot et hus i Khan Yunis på Gazastripen. her blir de sju brakt til moskeen under en begravelse. Foto: AFP Photo/Thomas Coex/NTB Scanpix
ÅTTE DREPT: Åtte sivile skal ha blitt drept i et tabbeangrep mot et hus i Khan Yunis på Gazastripen. her blir de sju brakt til moskeen under en begravelse. Foto: AFP Photo/Thomas Coex/NTB Scanpix Vis mer

Det har fått israelske myndigheter til å rykke ut med anklager mot Hamas, blant annet at de bruker sivile som menneskelige skjold.

IDF har gått ut med flere videoer som angivelig skal vise folk strømme til takene på hus som israelerne har varslet at de vil bombe.

Den svenske Midtøsten-eksperten Per Jönsson ved Utrikespolitiske institutet i Stockholm sier til Aftonbladet at Hamas har åpent oppfordret innbyggerne på Gazastipen til å gjøre dette.

- Det har sagt åpent at mennesker må gå opp på tak og fungere som levende skjold. Det er moralsk forkastelig å oppfordre folk til å gjøre det, mener han.

En høytstående israelsk offiser advarer innbyggerne på Gazastripen mot å følge oppfordringen.

- Hvis de prøver å utfordre et fly og piloten signaliserer at han planlegger å bombe huset - kom dere ut, for huset vil falle, sier offiseren til Haaretz.