Israel åpner for humanitær hjelp til Gaza

Vil forhindre en humanitær katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel har besluttet å åpne for humanitær hjelp til Gaza. 

- Vi tenker på den humanitære situasjonen. Å forhindre sult på Gaza er det som vil føre til at Israel åpner grensene, sier landets sikkerhetsminister Avi Dichter ifølge AP.

Løftet kommer etter en anmodning fra FN om å åpne grensene for å forhindre en humanitær katastrofe.

- Grensene må åpnes. Vi kan ikke kollektivt straffe 1,5 millioner mennesker på Gazastripen som allerede lever under miserable forhold, sier John Ging, leder for FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Gaza har vært så godt som hermetisk lukket siden kampene begynte tidligere denne uken. Noen hundre Fatah-soldater har kommet seg ut, men sivile med ønske om å rømme fra de blodige kampene har møtt stengte porter.

Humanitær katastrofe

FN besluttet onsdag å stenge de fleste matposter og flere helsestasjoner, som rundt 70 prosent av Gazas innbyggere er avhengige av. Stengte grenser gjør det også umulig å hente inn mat og medisiner. 

- Vi er ekstremt bekymret for den uheldige situasjonen til en million flyktninger som er avhengige av UNRWAs matprogram og helsetjenester, men vi kan ikke gjøre jobben i kryssilden, sa Ging da.

ÅPNER FOR HJELP: Israel lover å åpne Gazas grenser så humanitær hjelp når palestinerne. Her henter en gutt forsyninger fra en av de få matstasjonene som har vært åpne under kampene. Foto: AFP/MAHMUD HAMS /SCANPIX
ÅPNER FOR HJELP: Israel lover å åpne Gazas grenser så humanitær hjelp når palestinerne. Her henter en gutt forsyninger fra en av de få matstasjonene som har vært åpne under kampene. Foto: AFP/MAHMUD HAMS /SCANPIX Vis mer

Ifølge NTB sier Israels minister for infrastruktur, Binyamin Ben Eliezer, at det ikke er aktuelt å åpne grensene for frakt av handelsvarer, men sier hjelpeforsyningene må slippes igjennom.

- Israel må tillate hjelpesendingene. Jeg tror ikke Gazastripen vil overleve i et humanitært perspektiv mer enn en måned dersom ikke Israel åpner for dette, sier Ben Eliezer.

Løftet om humanitær hjelp betyr ikke at Israels vurdering av Hamas er mildnet. Gaza må behandles som en «terrorenhet», mener sikkerhetsminister Dichter, og all innføring av våpen til området må stanses. Ifølge Dichter vurderer Israel å patruljere grensen mellom Gaza og Egypt for å forhindre våpensmugling.

Dannet regjering

Etter å ha oppløst palestinernes samlingsregjering utnevnte Abbas i går den tidligere finansministeren Salam Fayyad som ny statsminister. Han har nå dannet en regjering som skal legges fram for presidenten i dag. Om Abbas godkjenner ministrene, skal regjeringen tas i ed i kveld, melder nyhetsbyrået AP.

Hamas, som har flertall i parlamentet og har sittet i en samlingsregjering med Fatah, protesterer mot presidentens regjeringsplaner som ekskluder deres medlemmer. Under en pressekonferanse uttalte parlamentsnestleder for Hamas, Ahmed Bahar, ifølge AP at enhver regjering som ikke har støtte i parlamentet i prinsippet er grunnlovsstridig.

Kan heve boikott

Midtøsten-kvartetten, USA, EU, FN og Russland, gikk i dag ut og støttet presidentens beslutning om å oppløse regjeringen. 

Israel åpner for humanitær hjelp til Gaza

USA har gitt et løfte om å oppheve den internasjonale boikotten av palestinerne dersom Abbas danner en regjering uten Hamas-medlemmer. Allerede neste uke, ifølge en diplomat.

- Jeg antar at vi skal samarbeide med denne regjeringen, sier Jacob Walles, USAs konsul i Jerusalem, til AP.

Det internasjonale samfunnet innførte boikotten etter at Hamas kom til makten i mars 2006. Den fortsatte også etter at Fatah kom inn i samlingsregjeringen.

PÅ GRENSEN: Palestinske familier samler seg ved grenseovergangen i Erez for å komme seg i sikkerhet fra volden i Gaza.